Relikvije blaženog Carla Acutisa odnedavno se mogu pronaći u katedrali u poljskom gradu Ełku, zahvaljujući biskupijskom kapelanu za mlade vlč. Adrianu Sadowskom.

Vlč. Sadowski tražio je način kako nadahnuti mlade koji se smatraju „duhovnima, ali ne i religioznima“, da uvide važnost sakramenata, piše CNA.

„U današnjem svijetu, mnogi mladi postavljaju pitanja o vjeri i Crkvi. Mnogi kažu ‘Bog da, ali Crkva kao institucija ne’, a mnogi dovode u pitanje i vječni život“, kazao je poljski kapelan.

Dodao je kako je mladima ponekad teško razumjeti da je Crkva „bolnica za grešnike“, te da se samo u njoj mogu susresti sa živim Bogom u sakramentima. „Blaženi Carlo Acutis osvještava nam ovu činjenicu“, kazao je vlč. Sadowski.

S tim mislima, poljski se svećenik obratio Vatikanu u nadi da će njegova biskupija dobiti prvoklasnu relikviju blaženog Acutisa.

Odgovor koji je dobio bio je potvrdan, te je relikvija službeno pohranjena u katedrali u Ełku 23. veljače na svetoj misi koju je predslavio mjesni biskup Jerzy Mazur.

Tijekom propovijedi, biskup Mazur je kazao kako je Acutis „imao izvanrednu sposobnost prenošenja vrijednosti koje je živio te pomogao ljudima otkriti da nam je Bog blizu i da je živjeti s njime nešto prekrasno“.

Carlo Acutis prvi je blaženik ‘milenijalac’, prvi koji je imao Facebook profil i prvi koji je, prema riječima njegove majke, uživao igrajući Pokemone. Bio je veliki zaljubljenik u računala i Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu, a te dvije ljubavi spojio je izradom kataloga euharistijskih čuda iz cijelog svijeta koji je objavio na svojoj stranici.

Kolika je bila njegova ljubav prema Presvetom očituje se u rečenici koju je jednom zapisao: “Što više primamo euharistiju, to postajemo sličniji Isusu, kako bi na ovoj Zemlji već imali predokus neba.” Gotovo svakog dana sudjelovao je na misi, molio krunicu, klanjao se pred Presvetim, a nekoliko dana prije smrti svoj je život posvetio Gospodinu za Crkvu i papu.

Prema riječima vlč. Sadowskog Acutis je pravi blaženik za ovo pandemijsko vrijeme kada se većina naše komunikacije odvija na internetu. “U današnjoj stvarnosti u kojoj je svakidašnji život mladih zbog pandemije prebačen na internet, Crkva nam daje blaženika koji je koristio ovo sredstvo za evangelizaciju”, rekao je vlč. Sadowski.

Do kraja ove godine relikvije blaženog Carla putovat će od jedne do druge župe u biskupiji Ełk kako bi što više ljudi moglo moliti pred njima.

Bazilika Gospe od Pillara u Buenos Airesu također je ove godine dobila relikviju blaženog Karla, nakon što je uputila zamolbu udruzi Prijatelji blaženog Karla Acutisa u Italiji. Riječ je o komadiću njegove kože.