Poljska biskupska konferencija dala je svoj pristanak (nihil obstat) da Krakovska nadbiskupija može započeti s procesom beatifikacije roditelja pape Ivana Pavla II.: Emilie née Kaczorowske i Karola Wojtyłe.

Emilia née Kaczorowska i Karol Wojtyła stariji vjenčali su se 10. veljače u Krakovu. Par je dobio dvojicu sinova: Edmunda i Karola te kćer Olgu koja je umrla nedugo nakon poroda. Karol Wojtyla stariji bio je poručnik dok je Emilia bila učiteljica, etnička Ukrajinka i grkokatolkinja.

Obitelj Wojtyła predano je živjela svoju vjeru, započinjući svoj dan sa svetom misom, obroke s molitvom, a navečer bi svi slušali oca obitelji dok je čitao Sveto pismo.

Emilia je nakon smrti kćeri Olge bila u lošem fizičkom i psihičkom stanju, no unatoč tome odlučila se na novu trudnoću. Iako su joj liječnici rekli kako je njezina trudnoća riskantna, te kako su mali izgledi da će se dijete roditi zdravo, odlučila je nauštrb vlastitog zdravlja roditi dječaka koji će kasnije postati sveti Ivan Pavao II.

Devet godina nakon rođenja malenog Karola, Emilia je preminula, što je oca obitelji ostavilo samog da odgaja svojeg sina.

Ne čudi stoga što je kasnije Ivan Pavao II. napisao kako su “godine njegova djetinjstva i mladosti primarno povezane s likom njegova oca”, o kojem je napisao:

“Mogao sam izbliza promatrati koliko je bio zahtjevan prema sebi … To je bilo iznimno važno u razdoblju koje toliko znači dječaku adolescentu. Otac koji je bio zahtjevan prema sebi u određenom smislu nije morao biti zahtjevan prema svome sinu. Gledajući ga, naučio sam da ljudi trebaju biti zahtjevni prema sebi i potpuno se predati ispunjavanju svojih obaveza.”

Kako stoji na stranicama Poljske biskupske konferencije, pristanak koji je ona dala pruža priliku da se od Svete Stolice zatraži početak procesa beatifikacije na nivou biskupije. Tako bismo uz roditelje svete Male Terezije, Louisa Martina i Marie-Zélie Guérin, uskoro mogli dobiti novi par blaženika koji su bili roditelji jednog sveca.

Ivo Džeba | Bitno.net