Crkva

U pismu je posebno istaknuta zahvalnost Svetomu Ocu za njegovo zauzimanje u promicanju dijaloga, te za stalnu potporu i pozornost prema Katoličkoj Crkvi u Kini.

Dirljivim se riječima nekoliko kineskih biskupa, te svećenika, redovnika i laika obratilo Papi, nakon što su primili vijest o njegovu odustajanju od Petrove službe, koja im je odmah – kako su napisali – prizvala u sjećanje naklonost i ljubav koju je Benedikt XVI. pokazao cijelomu kineskom narodu, te katolicima u Kini. Vaša je Svetost nastojala promicati dijalog i olakšati križ koji nosimo, pokazujući zabrinutost, ali i uvijek blagoslivljajući zemlju – stoji u pismu.

Snažan je u tim riječima odjek zahvale koja želi stići do Papina srca. Zahvalnost za blagoslove i čestitke povodom Mjesečeve nove godine, i Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine; hvala za poruku koju je Papa poslao prošloga Božića, za izraze zadovoljstva nakon objavljivanja misalâ na jednostavnom kineskom jeziku, za pozdrave novim političkim vođama, kao i za dugo, povijesno pismo kineskom kleru i vjernicima, i molitvu Benedikta XVI. koju je napisao za Kinu, nedugo nakon što je došao na papinsko prijestolje.

Ne nedostaju u pismu ni zahvale za konkretnu Papinu potporu putem karitativnih djelâ i ustanovâ, tijekom svih prirodnih katastrofa koje su pogodile i razorile zemlju. A posebno – kako je istaknuto – ne samo za molitvu za žrtve, nego i za poziv drugim zemljama da pruže Kini pomoć.

Posebnu su zahvalu kineski vjernici uputili Papi za njegovo opće zauzimanje u zaštiti ljudskoga dostojanstva, težnji za istinom, zaštiti vrijednosti vjere, te promicanju nove evangelizacije. Slobodnim i otvorenim odnosom prema moći, časti i statusu, te snažnim i ustrajnim odgovorom na razne izazove, zadobili ste poštovanje svih, te ganuli cijeli svijet – stoji u pismu u kojemu je posebno ganutljiva molba Papi za oprost, za svaki njihov mogući propust i svaku slabost, za sukobe i teškoće, za razočaranja, pred kojima je Papa – kako je istaknuto – uvijek odgovorio očinskom ljubavlju, samilošću i brigom. Na kraju pisma izražena je sigurnost u sjedinjenje u molitvi, te obećanje uzajamne ljubavi koja neće nikada nestati. (rv/bitno.net)