Prisilno raseljena djeca, ona slabijeg socioekonomskog statusa kao i ona iz velikih obitelji, za vrijeme svojeg ljetovanja bila su smještena u Biskupijskom sjemeništu, a svakog dana za njih su bile organizirane različite aktivnosti od kupanja, radionica i igara, izleta, obilaska gradskih znamenitosti i raznih drugih sadržaja.

S ukrajinskom djecom susreo se i dubrovački biskup Roko Glasnović 27. srpnja i s njima slavio euharistiju. U homiliji im je ispričao priču o kralju i sluzi koji mu je u različitim teškim životnim situacijama iznova govorio: ‘’Bog uvijek čini dobro!’’ Iako kralj nije vjerovao, u konačnici je i sam doživio situaciju u kojoj je mogao pronaći Boga i svome pravocrtnom pogledu proširiti vidike.

Djeca iz Ukrajine igrala su i prijateljsku nogometnu utakmicu s djecom iz župe Presvetog Spasitelja u Mokošici, a nakon utakmice druženje je nastavljeno na igralištu i u župnom dvorištu. Dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos je s djecom održao glazbenu radionicu na kojoj je osmišljena i opjevana pjesma ‘’Ukrajina smo ti i ja’’. To su samo neki od sadržaja koji su djeci bili ponuđeni.

Puno osoba bilo je uključeno i dalo svoj doprinos da ukrajinskoj djeci bude što ljepše i bolje, da provedu nezaboravno ljeto “U zagrljaju Libertasa”. A da im je bilo lijepo svjedočili su njihovi osmjesi i suze na odlasku iz Grada.

Djeca su prije odlaska napisala zahvale, pa prenosimo neke od njih: “Jako sam zahvalna ljudima koji su nas tako srdačno prihvatili, brinuli o nama svaki dan, vodili posvuda, davali ono što trebamo i od srca im zahvaljujem na tome’’; ‘’Jako sam zahvalan što ste nas prihvatili u svome gradu. Saznao sam toliko toga novoga, toliko dojmova, more dojmova svaki dan. Jednostavno nevjerojatno jer u nekoliko dana to je nemoguće napraviti, zaista sam jako zahvalan na svemu, a prije svega sam zahvalan Bogu što je sve to osmislio unaprijed’’; ‘’Sve mi se svidjelo, posebno kad sam skakala u more sa stijene. To je bilo super! Skakala sam s jedne visine nekoliko puta, pa s druge. To je bilo toliko dobro i strašno!’’ te ‘’Jako sam zahvalna, jako mi se svidjelo sve, toliko dojmova, toliko novoga, muzeji…hvala vam svima!’’

Foto: Dubrovačka biskupija

Caritasovi djelatnici i volonteri svakog dana su bili uz djecu iz Ukrajine. Veliko srce pokazali su i dubrovački poduzetnici koji su ih rado počastili besplatnim dnevnim obrocima, ponudili svoje usluge te na raspolaganje stavili svoje vrijeme, pa Caritas Dubrovačke biskupije zato posebnu zahvalnost izražava sljedećim tvrtkama i pojedincima. Velika hvala ugostiteljima: Hoteli Maestral d.d., Hotel Lero d.o.o., Hotel Lafodia – Anker Grupa d.o.o., Jadranski luksuzni hoteli d.d., Villa Dubrovnik d.d., Učenički dom Paola di Rosa,  Pizzerija TuttoBene – Pizza shop d.o.o., fast food Burger Tiger –  Karika d.o.o., Nautica d.o.o. – restoran Panorama, restaurant Azzuro, Trnčina d.o.o., Marina d.o.o. – pizzerija Mama Margherita, UO Planet Sport.

Hvala i sponzorima: Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika, Muzej Domovinskog rata,  Dubrovačke zidine –  DPDS, Akvarij Dubrovnik, Libertas Dubrovnik d.o.o., žičara – Excelsa nekretnine d.d.,  Jasenska d.o.o.,  Sladoledarna Dubrovnik, Pekara Rusica, Aqua park Ronilačkog kluba Dubrovnik, Alfa 2 d.o.o., Rezervat Lokrum d.o.o., Dubrovački muzeji, Jadrolinija d.d., Kolak trgovina d.o.o., Obrt Fortitudo – Sightseeing Dubrovnik, Samostan Male braće, Katedrala, Dubrovačka biskupija.

Biskupijski Caritas zahvaljuje pojedincima, skupinama i zajednicama: Stijepo Gleđ Markos, Ivana Marić, Marinka Ulaga,  Svjetana Kolić, Igor Guljelmović, Katolički skauti, Mladi Dubrovačke biskupije, Župa Presvetog Spasitelja Mokošica, OK Nova Mokošica.

Ovo ljetovanje dio je pilot programa za podršku Ukrajini kojim koordinira Hrvatski Caritas, a program je nastao u suradnji s Američkim Caritasom (CRS).

Caritas Dubrovačke biskupije i prijašnjih godina je sudjelovao kao suorganizator u sličnim projektima poput programa „Ljeto kao radost“ koji je bio namijenjen besplatnom boravku obitelji teškog socijalnog stanja iz Vukovara ili programa „More prijateljstva“ koji je bio usmjeren prema djeci iz Slavonije. Župni Caritasi, prema svojim mogućnostima, također su povremeno besplatno organizirali boravak djece s posebnim potrebama ili drugih posebnih skupina na moru.