'Svrhovita pomoć'

Patrijarh Sako: Za pravu intervenciju protiv Islamske države potrebne su kopnene snage

Ne može se bombardirati naslijepo, jer će izginuti i narod koji nije za Islamsku državu. Valja pribjeći prikladnijem rješenju: ne smije se ubijati ljude, uništavati infrastrukture i kuće, rekao je kaldejski patrijarh

Foto: www.asianews.it

Foto: www.asianews.it

Nakon bombardiranja položaja samozvane Islamske države nedaleko od Bagdada, kaldejski je katolički patrijarh Louis Sako upozorio kako samo bombardiranje nije rješenje, potreban je – kako je rekao – nalog Organizacije ujedinjenih naroda. Na međunarodnoj je konferenciji u Parizu postignut dogovor za borbu protiv takozvane Islamske države, te je odobrena uporaba svih potrebnih sredstva u bori protiv globalne prijetnje islamističkih snaga, „uključujući svrhovitu vojnu pomoć“.

Osvrnuvši se na svoje upozorenje u razgovoru za Radio Vatikan, patrijarh je rekao da je vrlo važno odobrenje Ujedinjenih naroda; ne može se bombardirati naslijepo, jer će izginuti i narod koji nije za Islamsku državu. Valja pribjeći prikladnijem rješenju: ne smije se ubijati ljude, uništavati infrastrukture i kuće. Vrlo je važno odobrenje Ujedinjenih naroda, a tražio sam da se u borbu uključe i arapske zemlje jer poznaju naše stanje, našu kulturu i jezik. One bi mogle pregovarati s takozvanom Islamskom državom, bez ratovanja – ustvrdio je patrijarh Sako.

Na upit kako okončati krizu, rekao je da su potrebne kopnene snage. Pomoć je potrebna iračkoj vojsci, a treba dobro naoružati i kurdsku vojsku, kako bi mogla narodu jamčiti povratak kućama. Valja dakle poduprijeti oba načina borbe protiv islamističkih terorista – ustvrdio je patrijarh, dodajući da teroristi nadziru i jedan dio Sirije. Tko su oni, tko ih financira i otkuda dolaze, to treba otkriti, a potom se s njima zauvijek obračunati, jer predstavljaju prijetnju za cijeli svijet – zaključio je patrijarh Sako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio Vatikan/Bitno.net


Objavljeno: 18. rujna 2014.

Možda vam se svidi