Papa je Franjo 21. ožujka poslao poruku s čestitkama i uzajamnom molitvom primasu Anglikanske zajednice, nadbiskupu Justinu Welbyju, u prigodi jučerašnjeg ustoličenja u katedrali u Canterburyju. Ali, novom je anglikanskom poglavaru jučer stigla i poruka koju je potpisao Benedikt XVI., i to tjedan dana prije odreknuća od Petrove službe.

Dvostruke, izvanredne želje, kao što je izvanredno razdoblje u kojemu Katolička crkva živi već 40 dana. Papa Franjo u poruci novom anglikanskom primasu povjerava da željno očekuje trenutak susreta „u skoroj budućnosti“, kao i da želi nastaviti s toplim bratskim odnosima koji su – kako je napisao – radovali naše prethodnike. Jamčeći svoje molitve, i tražeći od anglikanskoga primasa njegove, te zahvaljujući mu na čestitkama koje je primio u trenutku izbora za Petrovu stolicu, papa je Franjo na kraju istaknuo da je pastoralna služba poziv na hod u vjernosti Evanđelju našega Gospodina Isusa Krista.

Na taj se vidik osvrnuo i Benedikt XVI. u poruci koju je potpisao 4. veljače, u prigodi službenoga potvrđivanja izbora canterburyjskoga nadbiskupa, koje je održano u londonskoj katedrali svetoga Pavla. Sada Papa emeritus, u toj je poruci zahvalio Bogu za već desetljećima čvrste veze između katolika i anglikanaca, te primijetio kako se početak nove odgovornosti anglikanskoga primasa podudara s trenutkom u kojemu na mnogim stranama zapadnoga svijeta kršćansku vjeru stavljaju u pitanje oni koji drže da je religija privatna stvar, bez ikakvoga prinosa za javnu raspravu. Unatoč umoru i raširenoj gluhoći u odnosu na vjeru, glad za Bogom, – istaknuo je Benedikt XVI. – iako nepriznata, uvijek je nazočna u našemu društvu. Stoga je zadaća navjestitelja, kao glasnika nade, istaknuti istinu ljubavlju, te stavljajući Kristovo svjetlo u mrak ljudskih životâ. Neka Vaš apostolat donese obilat rod i otvori oči i uši mnogih za osnažujuću poruku Evanđelja – napisao je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)