Prilikom leta za Afriku Sveti Otac je po običaju održao konferenciju za novinare. Dotaknuvši se teške sigurnosne situacije u Srednjoafričkoj Republici Papa je odgovorio na pitanje jednog novinara boji li se za svoju sigurnost: “Više se bojim komaraca”, nasmijao je Papa svojom izjavom okupljene u avionu.

U zračnoj luci glavnog grada Nairobija Papu su dočekali tradicionalni plesači obučeni u obilježja plemena Maasai kao i zbor pjevača koji ga je dočekao stihovima “karibu baba” što na svahiliju znači “dobrodošao, oče”.

Kako donosi News.va, Papino ruho i krunica od perli napravljeni su od strane grupe sestara misionarki i žena zaposlenih u manufakturi Dolly Craft, koja zapošljava siromašne žene u Kangemi slamu u Nairobiju.

Manufaktura, kojom upravlja isusovačka župa sv. Josipa radnika, bavi se ručnom izradom nakita, dječjih lutaka i svećeničkih ruka, a za ovu priliku nisu obukli samo Svetog Oca već i sve kardinale i svećenike koji su služili misu u Nairobiju.

Za Papine potrebe sašivena su tri kompleta odjeće među kojima su jednostavna bijela alba, zatim klasično zlatno svećeničko ruho te bijelo ruho s navezenim perlama u boji koji sadrže simbole plemena Maasai.

Kako navodi spomenuti medij, žene koje su radile na projektu oduševljene su što su mogle na takav opipljiv način sudjelovati u Papinom posjetu njihovoj zemlji.

“Osjećaj je odličan”, izjavila je jedna od žena: “Ovo je moj prvi, a vjerojatno i zadnji put da šijem odjeću za Papu (…) Već sada osjećam blagoslove”, zaključila je.

Tino Krvavica | Bitno.net