32301

Ovim je Papa tamošnjem stanovništvu želio iskazati blizinu i solidarnost. Prizor koji se mogao vidjeti bio je vrlo dirljiv: kiša i vjetar koji je neumorno puhao, nisu mogli umanjiti radost susreta. Prostorom slavlja dominirala je žuta boja: Papa s koncelebrantima je poput mnoštva vjernika imao žutu kabanicu preko misnice.

Radi najave tajfuna, Papa nije održao ranije pripremljenu homiliju, već se spontano obratio vjernicima na španjolskom jeziku,što je potom bilo prevedeno na engleski na kojem i održano samo slavlje. Propovijed na engleskom je predana novinarima.

U uvodnom dijelu kratko se osvrnuo na misna čitanja, te u više navrata ukazao na blizinu Krista znakovito pokazujući na križ. „Isus je uvijek pred nama. Četrnaest mjeseci nakon tajfuna Yolanda znamo, da se naša vjera nije smanjila, jer je Isus ovdje ispred nas”.

Na posebno dirljiv način, Papa je rekao kada se odlučio pohoditi Filipine. Bilo je to u danima kada je iz Rima gledao katastrofu. „Ovdje sam, da bi bio s vama, malo kasno, ali sam došao. Došao sam vam reći, da je Isus Gospodin. Nikada nas ne ostavlja”. Ove Papine riječi vjernici su popratili velikim pljeskom. U tom kontekstu je posvijestio, kako se može pomisliti da nas je napustio radi izgubljenog doma, života. Ali „Isus je tamo, pribijen na križu, i od tamo nas ne napušta. Naš Gospodin pati zajedno s nama i ide s nama i u najtežim trenucima života”.

Upućujući na lik Majke Marije, podsjetio je kako je i ona uz križ. „Kada jako trpimo i ništa ne razumijemo, tada smo poput male djece. Uhvatimo je za ruke i recimo ‘Mama’, poput djeteta koje se boji”. Na trenutak je pozvao sve da se u tišini zagledaju u Krista na križu i Majku.
„Imamo majku Mariju i starijega brata Isusa. Nismo sami. Tu su i mnoga braća koja su u trenutku katastrofe priskočila upomoć”.

Na kraju homilije još je jednom vjernike pozvao da ne zaborave kako ih Isus nikada ne napušta kao ni Marijina nježnost.Prije popričesne molitve, Papa je izrekao zahvalnu molitvu „Hvala Ti, Gospodine što si danas s nama. Hvala Ti, Gospodine što s nama dijeliš naše boli. Hvala Ti, Gospodine što nam daješ nadu. Hvala Ti, Gospodine za tvoje velike milosti. Hvala Ti, Gospodine što si htio biti jedan od nas. Hvala Ti, Gospodine što si uvijek blizu, i u trenucima križa. Hvala Ti, Gospodine što nam daješ nadu koja nam nikada neće biti oduzeta. Hvala ti, Gospodine što si nas se sjetio u najtežim trenucima tvojega života na križu i što si nam ostavio Majku, tvoju Majku. Hvala Ti, Gospodine jer nas nisi ostavio siročadima”.

Okupljenim redovnicima, koje je namjeravao susresti popodne, poručio je da se nažalost mora vratiti, jer je predviđen novi tajfun. To mu je bilo veoma žao, jer je bio predviđen ručak s onima koji su su preživjeli tajfun. Preostaje nam još vrijeme da idemo hitno u zračnu luku, jer metereolozi tvrde da će za sat vremena biti još gore. Molim vas da mi oprostite i to prenesite onima koji nisu mogli ući u katedralu.

Po završetku mise, Papa je uobičajeno prošao papamobilom između vjernika, a kao i obično unatoč nevremenu pozdravio je i djecu.
Na povratku prema zračnoj luci blagoslovio je izvana središte namijenjeno siromasima, koje nosi njegovo ime i pozdravio kratko nazočne svećenike, redovnike, redovnice, smjeništarce i preživjele nakon tajfuna.

IKA | Bitno.net