U nedjelju, 28. srpnja na završnoj misi Svjetskog dana mladih na Copacabani u Rio de Janeiru u prinosu darova sudjelovao je jedan bračni par koji je Papi donio svoje teško bolesno novorođenče, djevojčicu koja boluje od anencefalije (rođena je bez mozga).

Obitelj je Papi predstavljena dan ranije tijekom mise u katedrali, kad su mu ukratko ispričali povijest bolesti nespojive sa životom, te posvjedočili da su prihvatili život unatoč tome što je brazilskim zakonom u takvim slučajevima legaliziran abortus. Sveti Otac ih je osobno pozvao na završnu misu da tako budu živi znak ljubavi, prihvaćanja i poštivanja svakog stvorenja, a posebno onog najslabijeg i bolesnog.

130728-RioMisa-Papa ljubi bebu 2Tako su uz kruh i vino roditelji odjeveni u majice s natpisom „STOP abortusu“ na vidljivi način u žrtvi sv. mise, zajedno s jednim zdravim djetetom, Gospodinu prikazali život svoje bolesne djevojčice koja prema prognozama ne može još dugo živjeti, a koja je bila omotana u istu majicu. Nakon što je poljubio zaspalog dječaka u majčinu naručju, Sveti je Otac poljubio malenu djevojčicu u rukama oca koji ju je poljubio istovremeno s Papom. Nakon što je položio ruke na glave majke i oca te ih blagoslovio, Papa je duboko ganut položio ruke na glavu bolesne djevojčice i molio za nju, a potom mu je otac djevojčice predao majicu u koju je ona bila umotana.

130728-RioMisa-Papa ljubi bebu 3Više nego riječima, Papa je gestom želio dati snažnu poruku: ukazati neprolaznu vrijednost svakog života te ohrabriti obitelji na radosno prihvaćanje svakog djeteta kao dara Božjega.
Gestu u službi života Papa je javno učinio i dan ranije, u subotu 27. srpnja, na susretu s predstavnicima javnog života, kad je jednoj trudnici na trbuh položio svoju ruku i blagoslovio njezino nerođeno dijete.

Verica Kraš Villa | Bitno.net