Nakon što je sletio u drugu od tri zemlje koje će pohoditi, dobrodošlicu mu je izrazio predsjednik Museveni. Papa se zatim susreo s predstavnicima vlasti i diplomatima. U svojem govoru, Sveti je Otac istaknuo da su ugandski mučenici iz 19. stoljeća, koji nisu htjeli pristati na kraljeve homoseksualne želje, bili pravi nacionalni heroji.

Oni nas podsjećaju – rekao je Papa – da smo svi, unatoč našim različitim vjerskim uvjerenjima, pozvani tražiti istinu, zalagati se za pravednost i pomirenje te se poštovati, štititi i međusobno pomagati kao članovi jedne ljudske obitelji. To se osobito traži od predstavnika vlasti – podsjetio je, izražavajući želju da skrene pažnju svijeta na Afriku.

Svijet Afriku vidi kao kontinent nade, a Bog je Ugandu doista blagoslovio bogatstvom prirodnih resursa, kojima valja odgovorno upravljati. Ali Uganda je iznad svega blagoslovljena zbog svojega naroda: svojih snažnih obitelji, zbog mladih i starih – ustvrdio je Sveti Otac, napominjući da se mladima ima pružiti nada, mogućnost prikladnog obrazovanja, posao te – iznad svega – mogućnost da u potpunosti sudjeluju u društvenom životu.

Starije su pak osobe „živo sjećanje“ naroda. a njihovu mudrost i iskustvo treba uvijek cijeniti kao kompas koji može pomoći društvu pronaći ispravan put i suočiti se s današnjim izazovima na cjelovit i mudar način – rekao je Papa, izrazivši zatim veliko zadovoljstvo velikodušnim prihvaćanjem izbjeglica u Ugandi, omogućujući im da u sigurnosti obnove svoj život.

Naš svijet, kojeg obilježavaju ratovi, nasilja i razni oblici nepravde, svjedokom je selidbi naroda koja je bez presedana. To je ispit naše humanosti, našeg poštivanja ljudskoga dostojanstva i, prije svega, naše solidarnosti s braćom i sestrama u potrebi – rekao je papa Franjo. Stoga je potaknuo na pomaganje siromasima, gladnima i osobama u bilo kojoj vrsti teškoće. U tim se djelima može vidjeti istinska duša jednoga naroda – ustvrdio je Sveti Otac.

Na razne načine naš svijet postaje solidarniji, ali istovremeno sa zabrinutošću uočavamo globalizaciju „kulture odbacivanja“ koja nas čini slijepima za duhovne vrijednosti, ukrućuje naša srca pred potrebama siromaha i mladima oduzima nadu – upozorio je papa Franjo.

Radio Vatikan|Bitno.net