papa Sarajevo

U zračnoj luci dočekali su ga vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović. U pratnji pape Franje su, uz državnog tajnika kardinala Pietra Parolina, još dvojica kardinala: Jean Louis Tauran i Kurt Koch, predstojnici Vijeća za međureligijski dijalog i Vijeća za jedinstvo kršćana.

Prvi je u zrakoplov pozdraviti Papu ušao apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, a zatim su papu Franju po izlasku iz zrakoplova pozdravili član predsjednštva dr. Dragan Čović i kardinal Vinko Puljić. Nakon što se pozdravio s izaslanstvom BiH, papa Franjo je pozdravio i rukovao se sa djecom i mladima koji su ga dočekali u narodnim nošnjama i pjesmom.

U izaslanstvu BiH na dočeku u zračnoj luci bila je i veleposlanica Bosne i Hercegovine u Vatikanu Slavica Karačić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predsjednica Ustavnog suda F BiH Kata Senjak, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. Na svečanosti dočeka bio je i vojnik sa zastavom i jedinica Oružanih snaga BiH.

Papu je u zračnoj luci dočekalo i oko 150 djece odjevene u narodne nošnje naroda i krajeva Bosne i Hercegovine, u organizaciji HKD Napredak. U programu dočeka sudjelovali su Radničko kulturno-umjetničko društvo Proleter iz Sarajeva, folklorni sastav Hrvatskoga kulturnog društva Napredak iz Busovače, Kulturno-umjetničko društvo Topala iz Viteza, Kulturno-sportsko društvo Rakitno (Posušje), Izvorna folklorna skupina Sloga iz Guče Gore (Travnik), Udruga Društvo Brešćana iz Breške (Tuzla), kao i članovi Židovske općine Sarajevo te djeca djelatnika Međunarodne zračne luke Sarajevo.

Iz zračne luke Papa se odvezao u plavome Fordu Focusu. Slijedi svečana ceremonija dočeka te susret Svetoga Oca s članovima Predsjedništva BiH.

IKA|Bitno.net