papa Franjo, religija

Ekumenskim i međureligijskim susretom u Apostolskoj nuncijaturi u Nairobiju u Keniji papa Franjo započeo je drugi dan apostolskog pohoda afričkom kontinentu, javlja IKA.

Na susretu su sudjelovali poglavari raznih kršćanskih vjeroispovijesti (anglikanci, evangelici, metodisti, pentekostalci, pripadnici African Inland Church i drugi), te drugih religija (tradicionalne animističke i islamske) kao i sedam osoba koje su se istaknule u promicanju međureligijskog dijaloga. Nakon uvodne riječi mons. Petera Kaira, nadbiskupa Nyerija zaduženog za međureligijski dijalog, Papu je pozdravio predstavnik Anglikanske Crkve nadbiskup Eliud Wabukala i predstavnik islamske zajednice Abdulghafur El-Busaidy.

Papa je izrazio nadu da će to zajednički provedeno vrijeme s vođama ostalih kršćanskih zajednica i drugih religijskih tradicija “biti znak poštovanja Crkve prema sljedbenicima svih religija i učvrstiti postojeće veze prijateljstva”. Ekumenski i međureligijski dijalog, nastavio je Papa, nije luksuz, nije nešto uzgredno ili opcionalno, već je nešto bitno, nešto za čim naš svijet, ranjen sukobima i potrebama, uvijek ima potrebu.

Religijska vjerovanja i način na koji ih provodimo u djelo utječu na ono što jesmo i na shvaćanje svijeta koji nas okružuje. Ona su za nas izvor prosvjetljenja, mudrosti i solidarnosti i na taj način obogaćuju društva u kojima živimo. Skrbeći za duhovni rast naših zajednica, oblikujući umove i srca za istinu i vrijednosti što ih uče naše religijske tradicije, postajemo blagoslov za zajednice u kojima žive naši ljudi. U demokratskom i pluralističkom društvu poput ovoga, suradnja između vjerskih vođa i njihovih zajednica postaje važno služenje općem dobru.

U tome svjetlu, i u svijetu koji je sve više uzajamno ovisan, sa sve većom se sviješću opaža nužnost međureligijskog razumijevanja, prijateljstva i suradnje u obrani dostojanstva, koje je Bog dao pojedincima i narodima, i njihovo pravo da žive u slobodi i sreći. Promičući poštovanje toga dostojanstva i tih prava, religije imaju bitnu ulogu u odgajanju savjesti, usađivanju mladima dubokih duhovnih vrijednosti tradicija kojima pripadaju i odgajanju dobrih građana, koji su kadri unijeti u društvo poštenje, integritet i pogled na svijet u kojem se osobi priznaje veća vrijednost od moći i materijalnog probitka, istaknuo je Papa.

Ovdje mislim na važnost našeg zajedničkog uvjerenja prema kojem je Bog kojem mi nastojimo služiti Bog mira. Njegovo sveto ime se ne smije koristiti za opravdavanje mržnje i nasilja. Znam da vam još u živom sjećanju bezumni napadi na Westgate Mall, Garissa University College i Manderu. Previše često mladi postaju ekstremisti u ime religije kako bi sijali neslogu i strah i kako bi razdirali tkivo samog našeg društva. Koliko je samo važno da budemo prepoznati kao proroci mira, mirotvorci koji pozivaju druge da žive u miru, skladu i uzajamnom poštivanju! Neka Svemogući Bog dotakne srca počinitelja toga nasilja i udijeli svoj mir našim obiteljima i našim zajednicama, poželio je Papa.

Podsjetivši na kraju kako se ove godine slavi 50. obljetnica zaključenja Drugoga vatikanskog sabora u kojem se Katolička Crkva obvezala na ekumenski i međureligijski dijalog u službi razumijevanja i prijateljstva, Papa je ponovno potvrdio tu zadaću, koja proizlazi iz uvjerenje o univerzalnosti Božje ljubavi i spasenja koje on nudi svima. “Svijet s pravom očekuje da kršćani složno rade s ljudima dobre volje na suočavanju s mnogim problemima koji se odražavaju na ljudsku obitelj. Pogleda uprta u budućnost, molimo da svi muškarci i žene smatraju braćom i sestrama, mirno ujedinjeni u svojim različitostima i po svojim različitostima”, rekao je na kraju Papa.

IKA | Bitno.net