papa-franjo

Odluku Timeovih urednika obrazložila je izvršna urednica Nancy Gibbs:

– Nije promijenio „riječi“, ali je promijenio „glazbu“. Sve ono što je učinio u samo devet mjeseci službe, doista je promijenilo „ton“ koji dolazi iz Vatikana. U tih devet mjeseci bio je u središtu ključnih tema našega vremena: bogatstvo i siromaštvo, poštenje i pravednost, suvremenost, globalizacija, uloga žena,  narav braka, kušnja moći. U vrijeme kada je sposobnost vođa u mnogim područjima stavljena na kušnju, pojavljuje se čovjek bez vojski i oružja, bez kraljevstva – osim onog komadića zemlje u Rimu, ali s neizmjernim bogatstvom i golemom povijesnom baštinom iza sebe – napisala je Gibbs.

Njihov izbor komentirao je i vatikanski glasnogovornik o. Federico Lombardi, naglasivši kako Papa „ne traži slavu i uspjeh, već nastoji služiti naviještanju Evanđelja i Božje ljubavi za sve ljude“.

– Pozitivan je znak da je jedna od najprestižnijih nagrada na području međunarodnog novinarstva dodijeljena onome koji širi duhovne, vjerske i moralne vrednote, te zagovara mir i veću pravednost. Ako će ovo privući ljude i donijeti im nadu, papa će biti zadovoljan. Ako ova nagrada znači da su ljudi, makar u svojoj nutrini, razumjeli  (njegovu) poruku, bit će mu drago, izjavio je o. Lombardi.

Spomenimo kako su u užem izboru za osobu godine između ostalih bili i američki predsjednik Barack Obama, bivši američki obavještajac Edward Snowden, te američka glumica i pjevačica Miley Cyrus.

pape-time

Zanimljivo, papa Franjo treći je papa koji je osvojio ovu titulu. Godine 1962. ona je pripala bl. papi Ivanu XXIII., a 1994. godine osobom godine proglašen je bl. papa Ivan Pavao II.

Bitno.net