Podsjetio je da je Marija naša majka koja jamči da oni koji pate ne prolijevaju suze uzalud. Pozivajući vjernike da budu Gospini izaslanici, Sveti je Otac rekao: „Možemo graditi svetišta dijeleći radost spoznaje da nismo sami, da nas Marija uvijek prati.“

Papa Franjo okrunio Gospu od Guadalupe

Papa Franjo slavio je jučer misu u Guadalupskoj bazilici u glavnom meksičkom gradu. U homiliji, nadahnjujući se evanđeoskim izvještajem o pohodu Blažene Djevice Elizabeti, Sveti je Otac istaknuo „da“ Marijinog predanja Bogu, što ju je potaknulo da pruži najbolje što ima, idući ususret drugima.

Rekao je da je Gospa od Guadalupe poželjela doći američkim domorocima po osobi svetog Juana Diega te da ona „nastavlja pratiti razvoj blagoslovljene meksičke zemlje“. Spominjući se čuda iz 1531. godine, Papa je kazao da je Bog „pobudio nadu u malenima, patnicima, izgubljenima ili odbačenima, svima koji osjećaju nemaju dostojanstveno mjesto“.

Juan Diego – koji se smatrao nedostojnim – u vlastitom je životu iskusio što je nada i što je Božje milosrđe. On je bio pozvan izgraditi svetište, a Božje je svetište – naglasio je Papa – „život njegove djece, svih neovisno o njihovom stanju, osobito mladih bez budućnosti, koji su izloženi beskrajnim bolnim i rizičnim situacijama te starih koji su nepriznati, zaboravljeni i skriveni od pogleda. Božje svetište su obitelji potrebite samo onoga što je nužno za razvoj i napredak. Božje svetište su lica mnogih ljudi koje susrećemo svakoga dana“.

Podsjetio je da je Marija naša majka koja jamči da oni koji pate ne prolijevaju suze uzalud. Pozivajući vjernike da budu Gospini izaslanici, Sveti je Otac rekao: „Možemo graditi svetišta dijeleći radost spoznaje da nismo sami, da nas Marija uvijek prati.“ Na koncu mise je Papa predvodio obred krunjenja slike Gospe od Guadalupe, zaštitnice Meksika i čitave Latinske Amerike.

Isti dan Papa se obratio i meksičkim biskupima koje je pozvao da budu “svjedoci, a ne prinčevi”. Crkvi u Meksiku je preporučio „hrabro pastoralno obraćenje“. Ključna riječ je blizina, a odbacuje se klerikalizam i autoreferencijalnost. Potaknuo je biskupe da čuvaju zajedništvo i jedinstvo vjernika. Također je istaknuo potrebu misijskog zanosa i formacije laika – osobito mladih. Zlo trgovine drogom – kazao je – traži proročku hrabrost i ozbiljne pastoralne projekte, počevši od obitelji, od životnih periferija, uključujući u njih zajednicu, škole i politički život.

Upozorio je na stanje domorodaca, čiju se kulturu – kako je rekao – često masakrira. Oni još čekaju da se prepozna bogatstvo njihova doprinosa i plodnost njihove prisutnosti za Meksiko – napomenuo je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net