– Oni nisu izbjeglice. Ovo je invazija. Oni dolaze s uzvicima „Allahu Akbar“ i žele zavladati – kazao je biskup Segedina, dodavši kako se u potpunosti slaže sa stavovima premijera Orbana.

Prema razmišljanjima segedinskog biskupa, a koja je prenio Washington Post, izbjeglice koje preplavljuju Europu predstavljaju veliku opasnost za njezine kršćanske vrijednosti. Biskup smatra upitnim i sam naziv „izbjeglice“, smatrajući ga pogrešnim budući da je riječ o ljudima koji „imaju novac“ i kojima pomoć nije potrebna.

– Mnogi od njih ponašaju se arogantno i cinično – kaže biskup Kiss-Rigó zamjerajući im i što iza sebe ostavljaju smeće, te odbijaju ponuđenu hranu.

Dodajmo kako je Mađarska biskupska konferencija nedavno pozvala katoličke karitativne organizacije da pronađu najbolji način pomoći izbjeglicama, poštujući „specifičnosti ove humanitarne krize“, izvijestila je agencija SIR. U priopćenja sa posljednjeg zasjedanja, mađarski su biskupi naglasili “pravo i dužnost mađarske države da zaštite svoje građane”, izrazivši i veliku zabrinutost za kršćane Bliskog istoka.

M.V.|Bitno.net