Poglavar Katoličke Crkve i nasljednika sv. Petra na zemlji, papa Franjo upozorio je tisuće mladih na prepunom stadionu Kasarani u Nairobiju na probleme korupcije i tribalizma.

Svetom Ocu su se prije njegova govora obratili dvoje predstavnika mladih, Lynette i Manuel, koji su pred njega iznijeli spomenute probleme zajedno s ekstremizmom koji vlada u mnogim afričkim društvima.

Papa je upozorio kako korupcija nije samo u politici već u svim porama društva: “Ona se nalazi u svim institucijama, uključujući i Vatikan gdje možemo naći slučajeve korupcije.”

Također je korupciju usporedio sa šećerom: “To je nešto što nas izjeda iznutra. Kao šećer: sviđa nam se, lagano je (…) Molim vas, nemojte razviti okus za taj šećer koji je korupcija.”

Sveti Otac upozorio je kako se šteta koju korupcija uzrokuje osjeća kroz generacije: “Ostaje u onima koji pate, u djeci koja pate, tako što kroz korupciju uzrokujete njihovu patnju. Korupcija nije pravi put u životu”, zaključio je.

Kako prenosi Catholic Herald, Kenija je prema indeksu korupcije Transaprency Internationala jedna od najkorumpiranijih zemalja svijeta.

Tijekom svog govora, Papa se dotaknuo i problema tribalizma: “I sam se ponekad pitam ista pitanja koja su postavili Lynette i Manuel. Zašto se događaju podjele, ratovi i smrt? Fanatizam i podjele među mladim ljudima? Zašto postoji ta čežnja da se uništi? Na prvoj stranici Biblije, nakon svih onih prekrasnih stvari koje je Bog učinio, brat ubija brata. Duh zla vodi nas u destrukciju i duh zla vodi nas k manjku jedinstva, vodi nas u tribalizam, korupciju i drogu. Vodi nas u uništenje zbog fanatizma.”

Sveti Otac nastavio je u jednakom tonu, snažno prozborivši o molitvi: “Muškarci i žene gube svoju čovječnost kada se zaborave moliti, jer se osjećaju moćno, jer ne osjećaju potrebu pitati Boga za pomoć usprkos brojnim tragedijama.”

“Mladi, mi ne živimo u raju, već živimo na zemlji i zemlja je puna teškoća, ne samo prilika već ponekad i poziva koji će vas odvesti pogrešnim putem k zlu”, zaključio je Svet Otac.

Papa Franjo danas je napustio Keniju te krenuo za Ugandu, time završivši prvu etapu svoga pohoda Središnjoj Africi.

Tino Krvavica | Bitno.net