Papa Franjo, Malahija, Nostradamus i kraj svijeta

Iznenadno povlačenje Benedikta XVI. i izbor pape Franje doveo je do toga da su se mnogi mediji raspisali o nizu starih proročanstava koja su navodno predvidjela te d ogađaje i izbor novoga pape, te najavila skori kraj svijeta. Tako je nedavno katolička izvještajna TV agencija Rome reports objavila prilog o tome ističući kako se najčešće spominju proročanstva Nostradamusa i svetog Malahije.

Nostradamus, francuski liječnik i astrolog, navodno je prorekao mnoge događaje koji su se kasnije obistinili. Međutim, ako se bolje pogleda ono što je napisao uviđa se da su njegova proročanstva općenita i nejasna te se mogu odnositi na brojne situacije, pa ih je stoga uvijek moguće tumačiti na više načina i tako ih prikazivati kao navodno točna.

Što se tiče spisa svetog Malahije, situacija nije ništa bolja ni uvjerljivija. Nema nikakvih dokaza da bi njegovo proročanstvo bilo povijesno autentično. Dapače, iako je sv. Malahija povijesna ličnost iz 12. stoljeća, njegovo se proročanstvo nije spominjalo prije 1590., te povjesničari smatraju da je upravo tada i nastalo i to kao lažni dokument. Tu tezu podržava i poznati katolički publicist Vittorio Messorii, koji je za Rome Reports izjavio da to navodno proročanstvo nema veze sa ozbiljnim promišljanjem, istaknuvši da se radi o lažnim spisima nastalima u 16. stoljeću u borbi za vlast tijekom tadašnjih konklava.

Ako se u navodna proročanstva sv. Malahije, ozbiljnije zaviri biva razvidno da i za njih vrijedi isto što i za Nostradamusova. Pisana su u šiframa i toliko nejasna i neodređena da ih je lako tumačiti kako god želite. Osim toga, oni koji ih zagovaraju i pokušavaju objasniti da su se ispunila, bez imalo skrupula povezuju ono što se ne može niti povezati, niti smisleno obrazložiti.

Najbolji primjer tome je izbor novog Pape koji se upravo dogodio.  Prema Nostradamusu predviđao se izbor ‘crnog pape’, a prema Malahiji na crkveno prijestolje je trebao zasjesti ‘Petar Rimljan’.

Tako su zagovornici tih navodnih proročanstva prije konklava očekivali, priželjkivali pa i najavljivali da će za papu biti izabran kardinal iz Gane Peter Turkson. On je naime crnac, njegovo je ime Petar, studirao je u Rimu i u Gani ga zovu ‘Petar Rimljanin’. To bi bila dobitna kombinacija za pobornike oba proročanstva.

Spominjalo se i da će se barem Malahijino proročanstvo ispuniti i u slučaju da za Papu bude izabran kardinal Odilo Pedro Scherer, jer i on u svom imenu ima Pedro, tj Petar. Sve te spekulacije zadobile su i veliku pažnju medija pa nije bilo začuđujuće da su upravo ta dva kardinala vodila na kladionicama.

Međutim, kardinali su, suprotno svim proročanskim nagađanjima, za papu izabrali Jorge Maria Bergoglia, argentinskog kardinala, koji je odabrao ime Franjo, što sve skupa nema nimalo veze s proročanstvima. Niti je crn, niti je Petar, niti je Rimljanin. No to nije zaustavilo one koji su zapeli za „proročanske teorije zavjere“. Iz petnih žila trude se dokazati povezanost koje nema. Tako u želji da pronađu poveznicu s Malahijinm proročanstvom navode da je sadašnji Papa podrijetlom Talijan, a činjenicu da nije Rimljanin nastoje opravdati tvrdeći da su Talijan i Rimljanin sinonimi. Vezu s Malahijinim proročanstvom pokušavaju pronaći i u tome da se otac sv. Franje zvao Petar. Neostvarenje Nostradamusovog proročanstva koje je predviđalo crnog papu pokušavaju obrazložiti tvrdnjom da je sadašnji Papa bio isusovac, da oni nose crne halje  te da se njihov vrhovni poglavar kolokvijalno naziva crni papa itd.

To je pokazalo svu istinitost predviđanja Dwighta Longeneckera koji je u članku „Je li sljedeći papa posljednji papa prije smaka svijeta?“ , koji smo nedavno objavili napisao: „Koji god papa bio izabran, možete biti sigurni da će ovi pronaći nekakvu poveznicu na ime Petar. Njegovo će srednje ime biti Petar, ili je u srednjoj školi imao nadimak Stijena, ili je gledao film o ‘kršnom’ Rockyju Balboi, ili će jednostavno reći ‘Zapravo je svaki papa Petar Rimljanin, to je simbolika’.“

Iz svega navedenog razvidno je da i Nostradamusova i Malahijna proročanstva niti su imala niti imaju veze sa stvarnošću i treba ih držati jednako neozbiljnima kao i navodna proročanstava Maya, koja su predviđala kraj svijeta za 21. prosinca 2012.

Razumljivo je dakle da se na ta proročanstva ne treba obazirati, ali ipak i oni koji u ova apokaliptička proročanstva ne vjeruju ponekad postave pitanje   „Živimo li ipak možda u posljednjim vremenima i očekuje li nas uskoro drugi Kristov dolazak?”

Jedni suvisao odgovor je „Mi to ne znamo.“ Onaj tko bi sa sigurnošću tvrdio da smo pred koncem svijeta ili pak da sigurno nismo, time bi izravno došao u proturječje s Kristovim riječima, koji je o kraju svijeta rekao: “A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac.” (Mt 24,36). Crkva je, u skladu s tim Isusovim riječima oduvijek  osuđivala milenarizam, koji tvrdi da posjeduje detaljno znanje o tome ”kakav” će biti kraj svijeta i ”kad” će se on zbiti.

Ako dakle ne znamo kako će se i kada zbiti konac svijeta i Kristov slavni dolazak, kako se postaviti, kako biti pripravan u skladu s Kristovim riječima: „Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi.“ (Mt 24,42)

Znači li to bdijenje, ta budna spremnost da trebamo trčati za svakim lažnim ukazanjem? Trebamo li u skladu s tom budnošću biti svakog trenutka spremni za bijeg u planine, opskrbljeni unaprijed pripravnim ručnim baterijskim  svjetiljkama, konzervama i pokrivačima kao što sugeriraju neki suvremeni samozvani proroci apokalipse?

Odgovor nam daje sam Krist. Upozorio nas je da budan biti znači paziti na one koji su nam povjereni, služiti im, davati im hranu u pravo vrijeme, ljubiti ih kao što je on nas ljubio. Upravo ta ljubav je ulje koje čini naše svjetiljke pripravnima u svakom trenutku. Ako živimo svaki dan s ljubavlju za one koje nam je Gospodin stavio na put, ako u bližnjima prepoznajemo i služimo Krista, tada će u našim svjetiljkama biti ulja i bit ćemo spremni  za susret s Gospodinom, bilo da se on dogodi u slavnom drugom  dolasku, bilo da naša osobna apokalipsa bude iznenadna nesreća, nagla bolest ili neka druga okolnost koja će nas dovesti pred lice Gospodnje. Ako živimo tako, bez obzira kako i kada će Gospodin doći začut ćemo njegov glas „Valjaš slugo dobri i vjerni, uđi u radost Gospodara svoga“.

Budni dakle budimo, ali ne gledajmo besposleno u nebo, niti trčimo za lažnim prorocima, ukazanjima i objavama, nego punimo posude ljubavlju kojoj nas je Gospodin poučio svojim primjerom, sve do smrti na križu.

Petar Balta – Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

Napomena uredništva: 26. ožujka greškom smo pod gornjim naslovom nakratko objavili još do kraja nenapisani tekst, dok je još bio u fazi izrade. Ispričavamo se zbog toga.