Papa Franjo pohodio je danas rimsku crkvu Gospe od Milosti, gdje je propovijedao u sklopu inicijative 24 sata za Gospodina, prenosi portal Aleteia.

Tijekom liturgije Papa je župnu zajednicu upozorio na “pretenciozni ego” onih koji vjeruju da su “bolji i pravičniji od drugih”. Oni, dodao je Sveti Otac, koji “drže do vanjštine” i sakrivaju “vlastitu slabost u licemjerju” ne mogu “ostaviti prostora za Boga”.

Takvi su slični farizejima iz evanđelja koji se “mole Bogu, ali zapravo hvale same sebe”.

S druge strane, nastavio je, oni koji pred Boga dolaze “bez isticanja vlastitih zasluga, bez pretvaranja, bez preuzetnosti”, otvaraju prostor za Boga koji “nas očekuje u dubina” i koji “se ne boji sići u ponore koji se nalaze u nama”.

Sveti Otac u jednom je trenutku također iznenadio prisutne stavivši oko vrata ljubičastu štolu, priključivši se tako drugim svećenicima u ispovijedanju vjernika. Također, prije i nakon slavlja, pozdravio se s brojnim vjernicima.

Prvi čovjek Katoličke Crkve savjetovao je okupljene da “Bogu pristupe” služeći se ovim riječima: “Gospodine, najveći sam među grešnicima i ako nisam pao u najveću prljavštinu to je stoga što me tvoja milost uzela za ruku”.

“Mi smo siromasi”, dodao je, ponovivši nekoliko puta: “O Bože, smiluj se meni grešniku.”

Papa Franjo također je dao savjet prisutnim ispovjednicima, poručivši im da “ispovijed nije mučenje već darovanje mira” te da uvijek na grijehe odgovore “šutnjom razumijevanja”.

“Sve oprostite, uvijek oprostite, bez da stavljate previše pritiska na njihove savjesti”, prenosi njegove riječi Aleteia.