Prema već ustaljenoj tradiciji prije svakog međunarodnog putovanja, papa Franjo je i ovaj put, dva dana prije odlaska u Kanadu otišao u baziliku svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) kako bi Blaženoj Djevici Mariji povjerio svoje 37. apostolsko putovanje.

Pred slikom Gospe Salus Populi Romani (Spasa rimskog puka), zaštitnice Grada, Papa je nekoliko trenutaka molio nasamo, u tišini, sjedeći u invalidskim kolicima, moleći zaštitu i potporu za putovanje koje je nazvao „pokorničkim hodočašćem“, a kojemu je na srcu pomirenje između Crkve i kanadskih autohtonih naroda, žrtava asimilacijske politike koju su u prošlosti provodile i katoličke vjerske ustanove.

Danas prijepodne, u petak 22. srpnja, papa Franjo je otišao u baziliku svete Marije Velike kako bi se pomolio pred slikom Gospe Salus Populi Romani i povjerio joj svoje putovanje u Kanadu. Nakon toga se vratio u Vatikan – stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Papa Franjo se od početka pontifikata, u ožujku 2013. godine, prije putovanja u inozemstvo i po povratku s njega, sabere nekoliko minuta u molitvi ispred slike Majke Božje, vrlo drage Rimljanima, koja se čuva u kapeli Borghese, u bazilici svete Marije Velike. Tako je više od 60 puta posjetio tu baziliku.

Povodom putovanja u Kanadu, Papa je otišao pomoliti se dva dana prije polaska iz Rima prema Edmontonu, kamo će stići u nedjelju, 24. srpnja, navečer, prema srednjoeuropskom vremenu. Tijekom boravka u Kanadi, do 30. srpnja, Papa će, osim Edmontona, posjetiti također gradove Maskwacis, Québec i Iqaluit.

U središtu apostolskoga pohoda je njegova želja da zagrli autohtone narode, kako je sâm rekao u podnevnom nagovoru prošle nedjelje, 17. srpnja, objašnjavajući kako su, nažalost, mnogi kršćani u Kanadi, osobito članovi vjerskih ustanova, pridonijeli politikama kulturne asimilacije koje su u prošlosti na različite načine ozbiljno oštetile domaće zajednice.

Otuda dolazi neuobičajena definicija apostolskoga putovanja kao „pokorničkoga hodočašća“ te želja da pridonese putu pomirenja i ozdravljenja kojim su već krenuli Crkva u Kanadi i autohtoni narodi. Riječ je, dakle, o pravoj misiji zbog čega je Papa, tijekom spomenutoga nedjeljnog nagovora, potaknuo vjernike da ga prate molitvom. Duhovna je to potpora za koju je danas molio Blaženu Djevicu Mariju.