Papa Franjo na jučerašnjem je angelusu objavio kako će tijekom svog posjeta Srednjoafričkoj Republici otvoriti Sveta vrata katedrale u Banguiju, glavnom gradu te afričke zemlje, kao znak solidarnosti sa tom, ratom napaćenom zemljom.

“Kako bih pokazao molitvenu blizinu čitave Crkve ovom, tako teško pogođenom i izmučenom narodu te ohrabrio sve stanovnike Srednjoafričke Republike da sve više budu svjedoci milosrđa i pomirenja, u nedjelju 29. studenog, namjeravam otvoriti Sveta vrata katedrale u Banguiju, za vrijeme apostolskog pohoda tom narodu, koji se nadam ostvariti” izjavio je Papa.

Otvaranje Svetih vrata na katedrali ima simbolički čin s obzirom da je Sveti Otac namijenio započeti Godinu milosrđa otvaranjem Svetih vrata Bazilike sv. Petra 8. 12., a nastavit će se otvaranjem istih po cijelom svijetu. Naime, kako prenosi Catholc News Agency, za ovu godinu milosrđa odredit će se Sveta vrata u svim biskupijama i to u katedralama, crkvama od iznimnog značenja ili važnim hodočasničkim mjestima.

Simbolika otvaranja svetih vrata, koja se nalaze na svakoj od 4 velike rimske bazilike te su inače zatvorena iznutra, služi kako bi se vjernicima ukazalo na “izvanredan put” prema spasenju. Hodočasnici prolaskom kroz ta vrata mogu dobiti potpuni oprost povezan sa, u ovom slučaju, Godinom milosrđa.

Srednjoafričku Republiku, koju će Papa posjetiti 29. i 30. studenog u sklopu šireg posjeta zemljama Srednje Afrike, već nekoliko godina izjedaju sukobi između dviju skupina, Seleka i anti-Balaka, koji su odnijeli više od 6000 života uz velik broj prognanih, o čemu je Bitno.net već pisao. Navedeni sukob doveo je u pitanje i putovanje Svetog Oca u tu zemlju.

Premda neki sukobe u toj državi nazivaju religijskim sukobima, drugi odbijaju takvu klasifikaciju, govoreći kako to predstavlja karikiranje sukoba.

“To oslobađa krivnje one koji su ga započeli. Ne može se govoriti o religijskom sukobu jer se nijedan njegov akter ne poziva na borbu u Božje ime ili na obranu religijske ideologije. Neki se bore kako bi zadobili moć, drugi kako bi prognali one koji ih zlostavljaju” izjavio je o. Bernard Kinvi, svećenik koji je tijekom sukoba spasio više od 1500 života.

Papa je pak jučerašnju poruku Srednjoafričkoj Republici zaključio riječima: “Pozivam sve uključene da zaustave ovu spiralu nasilja”.

Tino Krvavica | Bitno.net