Papa

U vrijeme kada ju je napisao, svijet je bio u strahu da će se raspršiti u obliku goleme nuklearne gljive, simbolu izopačene ljudske razarajuće genijalnosti, koja potiče na rat. Stoga je Ivan XXIII. odlučio pozvati se na inteligenciju i na srce čovječanstva koje ne zaboravlja, štoviše, koje se zna boriti za opću vrednotu mira. Tako je enciklika ‘Pacem in terris’ – napomenuo je papa Benedikt XVI. u poruci – postala „otvoreno pismo svijetu“, snažan apel velikoga pastira, koji je bio pri kraju života, da se mir i pravednost snažno promiču na svim razinama društva, i to na nacionalnom i međunarodnom području.
Činjenica je, međutim, da izvanredna važnost tih stranica napisanih prije 50 godina podnosi suočavanje s današnjim globaliziranim svijetom. Viđenje koje je pružio papa Ivan XXIII. – istaknuo je Benedikt XVI. – još uvijek može mnogo čemu naučiti nas koji se borimo u suočavanju s novim izazovima u korist mira i pravednosti u doba nakon Hladnoga rata, i usred stalnoga povećanja naoružanja.

Primijetivši potom da je poziv pape Ivana XXIII. bio, i jest, snažan poziv na zauzimanje u kreativnom dijalogu između Crkve i svijeta, između vjernika i nevjernika, a u duhu Drugoga vatikanskog sabora koji je potaknuo upravo papa Roncalli, papa je Benedikt XVI. napomenuo da je taj poziv potpuno slijedio i Ivan Pavao II., nakon terorističkih napada u rujnu 2001. godine, koji su ga potaknuli da istakne da je pravednost bez praštanja utopija. Zbog toga pojam praštanja ima pronaći svoj put u međunarodnim govorima o rješavanju sukoba, kako bi se promijenio uzaludni jezik uzajamnoga optuživanja koji ne vodi nikamo – istaknuo je Sveti Otac.

I nedavne sinode o Crkvi u Africi, te na Srednjem istoku – primijetio je potom Papa – istaknule su da povijesne krivnje i nepravde mogu biti nadvladane samo ako su muškarci i žene nadahnuti porukom izlječenja i nade, porukom koja upućuje na izlaz iz slijepe ulice koja često zarobljava pojedince i narode u zatvorenom krugu nasilja. Enciklika ‘Pacem in terris’ zapravo je dokaz: „Od 1963. godine – primijetio je Papa – neki sukobi koji su u tom teškom trenutku izgledali nerješivi, postali su povijest“. Zauzmimo se stoga u borbi za mir i pravednost u današnjem svijetu, s pouzdanjem da naše zajedničko traženje poretka koji je odredio Bog, u svijetu u kojemu se dostojanstvo svake ljudske osobe slaže s njezinim dužnim poštovanjem, može, i da će moći, dati svoje plodove – istaknuo je na kraju poruke papa Benedikt Šesnaesti. (rv/bitno.net)