Asia Bibi, kršćanka koja je zbog blasfemije protiv Muhameda osuđena na smrt u studenom 2010. godine, trenutno se nalazi u zatvoru Sheikhupura i u teškom je psihofizičkom stanju, a daljnja izolacija bi mogla ozbiljno narušiti njezino mentalno zdravlje, javlja agencija Fides.

Pakistanka

Pakistanka Asia Bibi optužena je za svetogrđe i osuđena na smrt jer nije htjela prijeći na islam, o čemu smo već pisali ovdje.

Međunarodna delegacija Zaklade Masihi, koja Asiji Bibi pruža pravnu i materijalnu pomoć, posjetila je 19. prosinca zatvorenicu kako bi provjerila njezino stanje. Na kraju posjeta, delegacija je donijela  dramatično izvješće u kojem navodi kako je Bibi potrebna hitna medicinska skrb zbog ugroženog mentalnog zdravlja.

Naime, prema donesenom izvješću, Asia Bibi zbog svog boravka u samici izgleda poprilično starije, blijede je puti i djeluje krhko. U izvješću je također navedeno da je za vrijeme sastanka njezin pogled lutao te da nije mogla razumijevati što se događa. Na podražaje je odgovarala s mješavinom emocija; smijala se, plakala i duže vrijeme šutjela.

”Ponudili smo joj vodu, a ona je izgledala kao da se čak i vode boji”, navedeno je u izvješću.

Haroon Barkat Masih, ravnatelj Zaklade Masihi, u intervjuu za agenciju Fides je pozvao vlasti da odmah dopuste posjet tima liječnika koji će Bibi pružiti potrebnu skrb.

”Nedavno je papa Benedikt XVI. posjetio zatvorenike jednog talijanskog zatvora: vjerujemo da su u tu gestu simbolički uključeni i svi zatvorenici svijeta kao i Asia Bibi, koja će provesti tužan Božić u osami svoje ćelije”, rekao je Masih te pozvao sve kršćane svijeta da ovog Božića mole za nju.

Za Bitno.net: I.V.