U Comayagui u Hondurasu je više od 300 uznika, ne računajući ranjene, izgorjelo u zatvorskim sobama.

Honduras

Papa Benedikt XVI. je očitovao duboku bol zbog žrtava požara koji je u srijedu uništio zatvor u Comayagui u Hondurasu. U poruci koju je potpisao državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone Papa žarko moli za više od 350 preminulih osoba, a jamčeći duhovnu blizinu rodbini poželio je brzo i potpuno ozdravljenje ranjenih. U trenutku velike žalosti Papa na sve zaziva zaštitu Gospe Suyapske.

U uvodniku najnovijeg broja informativnog tjednika Octva dies Vatikanskog televizijskog centra na slučaj se osvrnuo i pater Lombardi, ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice i Vatikanskog televizijskog centra. Jedna je ovotjedna vijest veliki izazov našem suosjećanju, a to je požar i zatvoru u Comayagui u Hondurasu, gdje je više od 300 uznika, ne računajući ranjene, izgorjelo u zatvorskim sobama. Užas! Muka. Ubod u srce. Više od trećine uznika je u prenapučenom zatvoru našlo smrt u svojim zatvorskim sobama, a to se često događa i ne u samo siromašnijim državama.Ovo nije prvi slučaj – istaknuo je pater Lombardi dodajući:

Iz posljednjih godina pamtimo slične tragedije i nisu rijetke. U San Pedru u Hondurasu 2004. godine umrlo je više od stotinu uznika, zatim u Čileu, Alžiru, Dominikanskoj Republici, Brazilu, Saudijskoj Arabiji, Maroku, Salvadoru, Tunisu, Argentini, Meksiku. Ako se požar pojavi u nekom zatvoru, gotovo uvijek dođe do tragedije – tvrdi pater Lombardi.

Pater Lombardi upozorava: Činjenica da su osobe pogriješile ne lišava ih dostojanstva, niti se može pravdati to da ih se prepuste ozračju nasilja koje ponižava ne samo njih nego i one koji se imaju skrbiti o njima a zapravo onemogućuju njihov povrat u društveni život – piše pater Lombardi podsjećajući da i dokument Afričke sinode, koji je Papa objavio u Beninu, spominje užasne uvjete zatvora u Africi, te da su posjeti Papa rimskim zatvorima, sve do posljednjeg prije dva mjeseca rimskom zatvoru Rebibbia, uvijek usmjeravali pogled na uvjete i velike probleme zatvorenika u cijelom svijetu, ističući kako je njihovo stanje zapravo vjerodostojna mjera civilizacije mnogih država.

Evanđelje razvidno govori da će i to biti jedno od mjerila Božjeg suda o nama. Bio sam u zatvoru i posjetili ste me, bio sam u zatvoru i niste me posjetili. I u izobličenim mrtvima u Comayagui zapravo imamo gledati Kristovo lice – zaključio je pater Lombardi.(rv/bitno.net)