sudan1

Nažalost, dobra vijest iz Sudana koja je govorila kako će vlasti osloboditi Meriam Yahia Ibrahim Ishag (27), kršćanku koja je osuđena na smrt zbog svoje vjere, demantirana je.

Informaciju su opovrgnuli oni isti koji su je i dali – dužnosnici sudanskog ministarstva vanjskih poslova. Iz tog je ministarstva ranije objavljena informacija kako će Meriam biti oslobođena. Međutim, nakon toga odvjetnik sudanske kršćanke rekao je kako odluku o njezinom oslobađanju može donijeti samo šerijatski sud koji ju je i osudio na smrt, a ne diplomatska institucija. Ubrzo, glasnogovornik ministarstva demantirao je informaciju o oslobađanju, ne nudeći pojašnjenje zašto je laž izašla u javnost.

Podsjetimo, Meriam je osuđena na smrt jer je šerijatski sud smatra otpadnikom od islamske vjere. Ona je odgojena kao kršćanka, ali sud u Sudanu smatra da je muslimanka jer je njezin otac, koji je ostavio obitelj kada je ona imala šest godina, musliman. Također se udala za kršćana, a pošto je sud smatra muslimankom, to je nedopušteno.

Majka 20-mjesečnog sina koji je također s njom zatočen, Meriam je nedavno rodila kći u zatvoru. Molitve za nju, dakle i dalje su potrebne, a peticiju za njezino oslobađanje možete potpisati na stranici Change.org.

G. An. | Bitno.net