“Molimo se za sve one koji su izgubili svoje živote – posebice mislim na mlade ljude ubijene u četvrtak na Sveučilištu Garissa u Keniji”, rekao je danas papa Franjo tijekom svoje poruke Urbi et orbi i tako se ponovno dotakao teme strašnog zločina koji su počinili islamistički militanti u afričkoj državi.

U petak, nakon Križnog puta u Koloseumu, Papa je progovorio o “prešutnom pristanku” s kojim svijet promatra ubijanja i progone kršćana. Bilo je jasno kako se referira na pokolj koji se dogodio dan ranije u Garrisi.

Militanti iz somalijske terorističke skupine Al-Shabab upali su na sveučilišni kampus i ubili 148 ljudi, od toga 142 studenta i 6 pripadnika osiguranja.

Većina ubijenih bili su kršćani, koje su prema svjedočenjima preživjelih, terositi odvajali od muslimana, mučili ih i potom ubijali. Teroristi su nakon intervencije kenijskih sigurnosnih snaga ubijeni. Somalijska teroristička skupina Al-Shabbab povezana je s Al-Qa’idom i već dulje vrijeme vodi teroristički rat protiv Kenije.

Kenija je danas počela trodnevno razdoblje žalosti, a u crkvama su mise i službe obilježene molitvom za umrle. Papa je u petak poslao pismo Kenijskoj biskupskoj konferenciji izražavajući svoju bliskost s tamošnjom Crkvom i obiteljima poginulih.

G. An. | Bitno.net