Presica_01

Riječ je o neuobičajenoj konferenciji kojom se željelo novinarima na zanimljiv i suvremen način približiti pripremu i organizaciju toga velikog događaja za Dubrovačku biskupiju koji nadilazi crkvene okvire, a u tome se u potpunosti i uspjelo.
Na početku, voditelji programa don Hrvoje Katušić i Ana Marčinko pozdravili su sve sudionike, napose dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, predsjednika Organizacijskog odbora SHKM-a mons. Petra Palića, zamjenika dubrovačkog gradonačelnika Željka Raguža, u ime Dubrovačko – neretvanske županije Marijetu Hladilo, u ime policije Nikolu Nalbanija, te voditelja Pododbora za medije Šimu Zupčića.
Dubrovački biskup pozdravio je sve prisutne, napose im zahvalio što svojim dolaskom pokazuju interes za SHKM Dubrovnik 2014. Kazao je da geslo “Na slobodu pozvani” nije slučajno izabrano, budući je Dubrovnik poznat po slobodi, ali i zato jer je govor o slobodi za mladog čovjeka danas bitan govor. Naglasio je da se taj govor Crkve često shvaća kao govor koji ograničava, no da se sada želi mladima reći da postoje mnoge stvari koje ih ograničavaju u njihovoj slobodi i da sloboda nije uvijek ono što nam se nudi, kao mogućnost izbora između ovog ili onog, već mogućnost izbora dobra.
Kazao je da sve što se do sada događalo je bila daljnja priprema, a da ovim danom započinje bliža priprema. Pozvao je medije da pomognu u animaciji stanovnika biskupije, kako bi otvorili vrata svojih domova za mlade koji će doći. Istaknuo je iznimnu važnost cijelog projekta koji nadilazi redovnu situaciju, te da je riječ o događaju koji će „obilježiti cijelo desetljeće u kojem se nalazimo”.
Don Hrvoje je kao voditelj predstavio ukratko program susreta koji će se sastojati od festivala mladih, te središnjeg euharistijskog slavlja u subotu 26. travnja, kao i pojedinačnih slavlja po župama idućeg dana. Zatim su predstavljeni članovi Organizacijskog odbora SHKM-a.
Također, prvi put je javno objavljen broj do sada prijavljenih volontera za susret, a riječ je o više od 1650 animatora, broju koji je uvelike nadišao i najoptimističnija očekivanja na samom početku priprema. Osim toga, po prvi put javnosti su predstavljeni logo i himna susreta.
Mons. Palić je zahvalio svima na nazočnosti. Ukazao na tri bitna elementa koja čine SHKM: zajedništvo u vjeri, svjedočanstvo vjere, te korist za osobni rast svakog pojedinog sudionika. Rekao je da se raduje svakom prijavljenom mladom koji je će doći, te naglasio da će u vrijeme održavanja SHKM-a u Rimu svetim biti proglašen papa Ivan Pavao II. koji je na tom istom mjestu slavio euharistijsko slavlje.
Raguž je istaknuo da u današnje turbulentno vrijeme upravo su ovakvi susreti poput SHKM-a nešto što treba spajati. Kazao je da su mladi izloženi različitim porocima i da je lako zastraniti, no da upravo zajedništvo i vjera mogu pomoći mladom čovjeku da to izbjegne. Na kraju je kazao da i oni koji vjeruju i koji manje vjeruju, u teškim trenucima kažu „Bože pomozi!”, te izrazio potpunu podršku od strane Grada ovom projektu.
Hladilo je pozdravila okupljene u ime župana, te naglasila da se Županija uvijek trudi podržati akcije Dubrovačke biskupije i njezinih institucija. Kazala je da se puno može naučiti od mladih ljudi, te izrazila nadu da će ovaj susret to pokazati.
Nalbani je kazao da daje punu podršku organizatoru, te da će Policijska uprava poduzeti sve potrebne mjere i radnje kako bi se svi sudionici osjećali sigurno. Naglasio je da imaju veliko iskustvo, tako da će se i ovaj skup odraditi na najvećoj mogućoj razini.
Zupčić je na kraju objavio da je stranica SHKM-a Dubrovnik 2014 od danas aktivna i dostupna na adresi www.mladi-dbk.com

Izvor: www.mladi-dbk.com