Na blagdan Nevine dječice, 28. prosinca, više od tisuću branitelja života, među njima i jedno jednogodišnje dijete koje je nadživjelo pobačaj, te neurokirurg András Csókay, salzburški biskup Andreas Laun, grkokatolički biskup iz Temišvara Ioan Chisarau zajedno s izaslanstvima pokreta za život iz Slovačke, Poljske, Velike Britanije i švedske okupili su se pred palačom mađarskog predsjednika da očituju vlastitu potporu životu koji se rađa.

U ime nazočnih je Imre Téglásy, utemeljitelj i predsjednik Alfe, mađarskog pokreta za život, sukladno mađarskom ustavu koji je stupio na snagu 1. siječnja 2012. godine, zatražio moratorij na pobačaje i zaštitu sve muške i ženske začete djece. Uručeno pismo mađarskom predsjedniku i njegovoj supruzi započinje i završava željom: Mir svijetu! Mir nama samima – mir začetoj djeci! Mir djeci u majčinu krilu!, a misli se na novi ustav koji u 25. članku tvrdi: „Ljudsko je dostojanstvo nepovrjedivo. Svako ljudsko biće ima pravo na život i na ljudsko dostojanstvo, život začetog djeteta mora se štititi od samoga začetka“.

Osim toga u pismu se tvrdi da je moguće „pokriti prošlost u miru, čineći da se rodi budućnost života“, te se objašnjava kako naravni zakon „potiče sve na reprodukciju i na zaštitu života koji se rađa“. Osnovni zakon koji uređuje građanski život jest zakon ljubavi i njege drugih ljudskih bića. Glede toga podsjeća se na Antigonu koja je rekla „na zemlji sam zato da ljubim a ne da mrzim“. Na taj se temeljni zakona oslanja Hipokratova prisega koja u jednom izrijeku glasi: Nikom neću, čak i kad bi tražio, dati smrtonosni lijek, niti ću ga savjetovati; slično tomu ni jednoj ženi neću dati abortivni pripravak“.

Pozivajući se na Hipokratovu prisegu branitelji života zahtijevaju da se proglase dani kada se neće prakticirati dragovoljni prekid trudnoće. Hvaleći novi mađarski ustav koji brani život, branitelji života zaključuju pismo zahtijevajući da se mađarski predsjednik i njegova supruga zauzmu za širenje politike po cijeloj Europi za zaštitu onih koji se imaju roditi kako bi se ostvario novi preporod.