Jučer, 14. ožujka, obilježena je četvrta obljetnica smrti Chiare Lubich, utemeljiteljice Pokreta fokolara, odnosno Djela Marijina, i jednoga od najvažnijih likova Crkve XX. stoljeća.

Brojna su događanja organizirana u cijelomu svijetu u njezin spomen, te u svrhu boljega poznavanja nauka proizišloga iz njezine karizme usredotočene na Isusovu molitvu: „Da svi budu jedno“. Tako je, primjerice, na Teološkom fakultetu Teresianum u Rimu jučer poslijepodne predstavljena knjiga pod naslovom „Vanjski dvorac, ‘novo’ u duhovnosti Chiare Lubich“, koja je zapravo zbirka spisa karmelićanina patra Jesúsa Castellana Cervere. Taj zaneseni proučavatelj povijesti kršćanske duhovnosti, u duhovnom je hodu Chiare Lubich prepoznao jedan od vrhunaca i sažetaka kršćanske duhovnosti svih vremena, kao i oblik prikladan za potrebe i pitanja današnjega kršćanina.

Govoreći za Radio Vatikan o tome koji je vidik najviše pogodio patra Cerveru, pater Santino Bisignano, jedan od predstavljača spomenute knjige, istaknuo je da je i on bio pod snažnim utjecajem Isusove molitve „Da svi budu jedno“, te ju je, poput svetoga Ivana od Križa, naučio napamet i stalno ponavljao. Oblikovan na taj način Riječju Božjom, mislio je da susret s Pokretom neće biti drugo doli odgovor na te duboke potrebe koje mu je Gospodin postavio u srce. Stoga, ono što ga je najviše pogodilo bilo je upravo jedinstvo, sigurnost da Duh Sveti, putem različitih karizmi, sudjeluje u – kako je govorio – činjenju Crkve lijepom. A to mu je zapravo otvorilo dušu: osjetio je da duhovnost Djela hrani njegovu karmelićansku duhovnost te da mu daje nove poticaje, nove ideje i nadahnuća u služenju Crkvi – napomenuo je pater Bisignano. (rv/bitno.net)