Foto: I.P./Bitno.net

Objavljeno je izdanje Biblije na još sedam jezika, na kojima dosad nije bila prevedena, prenosi Informativna katolička agencija.

Od toga tri se jezika govore u Africi, dva u Aziji i još po jedan u Latinskoj Americi i u Europi, objavilo je 16. srpnja njemačko Biblijsko društvo iz Stuttgarta.
Nova Biblija je tako objavljena na jeziku mandinka, kojim se govori u Gambiji, Maliju, Gvineji Bisao i u Senegalu. Krio se govori uglavnom u Sierra Leoneu a shilluk je jezik plemena u Južnom Sudanu. Dva nova prijevoda Biblije su u Aziji, u Indiji i Maleziji: kokborok se govori u saveznoj državi Tripura, a murut u unutrašnjosti Bornea.
Cijelo Sveto pismo na svom jeziku sada ima i narod Toba koji živi na sjeveru Argentine i na jugu Bolivije. Udmurtski se govori u europskom dijelu Rusije, a taj jezik pripada ugro-finskoj skupini.
Prema podacima Biblijskog društva, Sveto pismo sada je u cijelosti prevedeno na 511 jezika. Novi zavjet preveden je na još 1295 jezika, odnosno +na ukupno 1806 jezika. Pojedine knjige Biblije dostupne su na još 844 jezika. Stručnjaci pretpostavljaju da na svijetu ima oko 6900 živih jezika.

IKA | Bitno.net