Tajništvo za ekonomiju Svete Stolice objavilo je 19. srpnja 2022. priopćenje o novoj jedinstvenoj investicijskoj politici Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada, prenosi Vatican News.

Nova jedinstvena politika za financijska ulaganja stupit će na snagu ove godine, a bit će uređena dokumentom Investicijska politika.

Prefekt Tajništva za ekonomiju o. Juan Antonio Guerrero Alves poslao je dokument Vijeću za ekonomiju i stručnjacima za to područje koji su ga razmotrili. Tekst je poslan voditeljima dikasterija Rimske kurije te institucija i tijela povezanih sa Svetom Stolicom.

„Nova investicijska politika namjerava osigurati da ulaganja budu usmjerena doprinosu za pravedniji i održiviji svijet; da zaštiti stvarnu neto vrijednost imovine Svete Stolice, privrjeđujući dostatan povrat kao doprinos financiranju njezinih aktivnosti na održiv način; da budu usklađena s učenjem Katoličke Crkve, s posebnim isključivanjem financijskih ulaganja koja su u suprotnosti s njezinim temeljnim načelima poput svetosti života ili dostojanstva ljudske osobe ili općeg dobra. U tom smislu važno je da su usmjerena na financijske aktivnosti produktivne naravi, isključujući one spekulativne naravi“, piše u priopćenju. Dodaje se da je izbor ulaganja uvijek moralan i kulturan.

„Politika je odobrena ad experimentum na pet godina i stupit će na snagu sljedećeg 1. rujna, uz razdoblje moratorija za usklađivanje s predloženim kriterijima.“

Institucije Rimske kurije će svoja financijska ulaganja morati povjeriti Upravi dobrima Svete Stolice (APSA), prenoseći svoju investicijsku likvidnost – ili svoje vrijednosnice položene u bankama u inozemstvu ili u IOR-u [vatikanska banka] – na račun APSA-e s tom svrhom otvoren u IOR-u.

Odgovarajuće konzultacije za provedbu investicijske strategije, putem APSA-e, provodit će novi Investicijski odbor osnovan ove godine apostolskom konstitucijom Praedicate Evangelium pape Franje. Odbor će vrjednovati i adekvatnost izbora s posebnom pozornošću na usklađenost izvršenih ulaganja s načelima Socijalnog nauka Crkve, kao i s parametrima povrata i rizika prema Investicijskoj politici.

Tajništvo za ekonomiju u četvrtak je također objavilo Statut Investicijskog odbora koji je odgovoran za određivanje investicijske strategije i osiguravanje njezine učinkovite primjene, objavio je Vatican News.