DanFoto: GK
Svečanom misom na otvorenom 20. svibnja u Mannheimu je završio 98. njemački katolički dan. Na misi u dvorištu dvorca Ehrenhof sudjelovalo je oko 20.000 vjernika. Pridružio im se i predsjednik Savezne Republike Njemačke Joachim Gauck.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije nadbiskup Robert Zollitsch, pozvao je kršćane na hrabrost i povjerenje. Katolički dan pokazao je “Crkvu kao živu i dinamičnu zajednicu koja proizlazi iz nas kršćana, a koju naš svijet i naša Crkva treba”. Tko se izdiže iznad prosjeka, ujedno se protivi svakom “mentalitetu sigurnosti”. Tome se u Crkvi i u društvu samo tu i tamo daje prostora, rekao je nadbiskup Freiburga, biskupije u koju spada i Mannheim.

Predsjednik Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) Alois Glueck u svom govoru sve je pozvao na djelovanje u Crkvi i u društvu, što je mnoštvo podržalo višekratnim pljeskom. “Crkvu činimo živom, čvrstom u vjeri i vitalnom”, rekao je Glueck, dodajući da je “stanje u našoj Crkvi više od zbroja njezinih deficita”. Katolički dan bio je otvoren “za sva pitanja i za stanja koja Crkvu pritišću u njezinu napredovanju”. Produbljivanje vjere i nužne promjene nemaju protuteže. Glueck je stoga sve pozvao na poštenu raspravu i na iskreno traženje rješenja. “Samo kukati i optuživati nije naš put”. Oštro je osudio desničarsko nacionalno konzervativno grupiranje. Od toga se kršćani moraju jasno ograditi, rekao je.

Petodnevni susret u Mannheimu održan je pod geslom “Usuditi se krenuti iz početka”. Više od 1.200 pojedinačnih događanja bilo je usmjereno na pitanja crkvene obnove i na društveno-političku budućnost. Prema podacima organizatora na susret je došlo oko 80.000 ljudi, znatno više nego prošle godine. Sljedeći Katolički dan održat će se 2014. u Regensburgu. 2013. godine Evangelička crkva u Hamburgu organizira svoj Crkveni dan. (ika/bitno.net)