Početkom travnja u Njemačkoj je održano prvo katoličko bogoslužje na Facebooku. Evangelička crkva održava takva slavlja već dvije godine.

Fb

Njemački katolički medijski biskup Gebhard Fürst gleda na virtualna bogoslužja putem internetske platforme Facebook vrlo skeptično.

“Istinsko bogoslužje zahtijeva prisutnost osobe u cijelosti”, kazao je u ponedjeljak 16. travnja za ekumenski časopis iz Bonna “Newsletter des ökumenischen Predigtpreises”. “Mi se vidimo, doživljavamo i pronalazimo u ukupnom ugođaju bogoslužja”, rekao je Fürst. Zbog toga bogoslužje zahtijeva okupljanje vjernika. Virtualno zajedništvo puno je manje intenzivno.

Početkom travnja u Njemačkoj je održano prvo katoličko bogoslužje na Facebooku. Evangelička crkva održava takva slavlja već dvije godine. U osvrtu za novine tim povodom rotenburški biskup kritički se osvrnuo i na internetsku mrežu Twitter. “Tamo se informacije mogu izložiti u najkraćem tekstualnom obliku. No, Twitter ne nosi nikakve dodatne mogućnosti. Ne vidim se u tome.” Umjesto toga biskup svoja stajališta želi odvagnuti i objasniti, te “njegovati govornu komunikaciju, i uz rizik da zbog toga djelujem staromodno”.

Prema riječima biskupa Fürsta, Katolička crkva treba biti prisutna na internetu bez straha i cenzure i organizirati poštenu komunikaciju. Do sada se, dodaje, Crkva teško snalazila s internetom. Biskupi koji su se na mreži izražavali kao službene osobe, brzo su odbačeni kao dosadni i nije ih se shvaćalo ozbiljno. Srećom, Sveta Stolica na nove medije gleda pozitivno. “Rim ohrabruje mjesne crkve da koriste nove putove komunikacije, i vidi u njima priliku”, rekao je Fürst.(ika/bitno.net)