Fb

Njemački katolički medijski biskup Gebhard Fürst gleda na virtualna bogoslužja putem internetske platforme Facebook vrlo skeptično.

“Istinsko bogoslužje zahtijeva prisutnost osobe u cijelosti”, kazao je u ponedjeljak 16. travnja za ekumenski časopis iz Bonna “Newsletter des ökumenischen Predigtpreises”. “Mi se vidimo, doživljavamo i pronalazimo u ukupnom ugođaju bogoslužja”, rekao je Fürst. Zbog toga bogoslužje zahtijeva okupljanje vjernika. Virtualno zajedništvo puno je manje intenzivno.

Početkom travnja u Njemačkoj je održano prvo katoličko bogoslužje na Facebooku. Evangelička crkva održava takva slavlja već dvije godine. U osvrtu za novine tim povodom rotenburški biskup kritički se osvrnuo i na internetsku mrežu Twitter. “Tamo se informacije mogu izložiti u najkraćem tekstualnom obliku. No, Twitter ne nosi nikakve dodatne mogućnosti. Ne vidim se u tome.” Umjesto toga biskup svoja stajališta želi odvagnuti i objasniti, te “njegovati govornu komunikaciju, i uz rizik da zbog toga djelujem staromodno”.

Prema riječima biskupa Fürsta, Katolička crkva treba biti prisutna na internetu bez straha i cenzure i organizirati poštenu komunikaciju. Do sada se, dodaje, Crkva teško snalazila s internetom. Biskupi koji su se na mreži izražavali kao službene osobe, brzo su odbačeni kao dosadni i nije ih se shvaćalo ozbiljno. Srećom, Sveta Stolica na nove medije gleda pozitivno. “Rim ohrabruje mjesne crkve da koriste nove putove komunikacije, i vidi u njima priliku”, rekao je Fürst.(ika/bitno.net)