606155

Nizozemski isusovac Frans van der Lugt SJ, koji je desetljećima živio u Siriji i pomagao tamošnjim mladima s mentalnim poteškoćama, ubijen je ispred svoje kuće u gradu Homsu gdje je živio već dulje vrijeme.

Više medija objavilo je kako je neidentificirani napadač zaskočio isusovca ispred njegova doma, pretukao ga, a potom mu ispalio dva hica u glavu i ubio ga na mjestu. Smrt svoga redovnika potvrdio je i provincijal nizozemskih isusovaca Jan Stuyt. Provincijal je dodao kako svećenik nije dobivao nikakve prijetnje koje bi mogle upozoriti na zločin koji se dogodio, te da će van der Lugt biti pokopan u Siriji, kako je i želio.

Isusovac je živio i djelovao na Bliskom istoku još od 1966. Početkom 1980-ih otvorio je farmu na kojoj su mladi ljudi s mentalnim poteškoćama mogli pronaći posao. Kada je u Siriji započeo rat, odbio je sve pozive za odlaskom, ističući kako je njegovo mjesto “s njegovim stadom”. Živio je u samostanu u četvrti Homsa koju nadziru pobunjenici i koji je okružen snagama lojalnima predsjednik Bašaru al-Asadu. Uvijek je koristio svoj utjecaj kako bi međunarodnu zajednicu upozoravao na patnju civilnih stanovnika grada Homsa, koji je već dulje vrijeme poprištem krvavih borbi. Tko stoji iza njegova ubojstva tek treba otkriti.

G. An. | Bitno.net