Dijete

Doniranje sjemena u slučaju neplodnosti u Nizozemskoj pokreće etičku raspravu na međunarodnoj razini. Naime, u središtu polemike je tridesetogodišnji bračni par koji je odlučio pribjeći „unutarobiteljskoj“ potpomognutoj oplodnji. Budući da suprug ne može proizvesti spermu, odlučio je zamoliti za doniranje nekog od najbližih muškaraca. A kako nema brata, obratio se ocu.

Poticaj za izbor bila je odluka para „da podalje od obitelji drži stranu genetsku baštinu“, ali njegove posljedice su više nego li sporne. Dijete koje će se roditi, nakon što se provede oplodnja in vitro žene sa spermom svekra, bit će zapravo brat/sestra zakonitog oca, a istovremeno, sin/kći i unuk-a djeda. Sveučilišni medicinski centar Utrech pristao je provesti potresnu oplodnju u epruveti, a slučaj objavljen u američkom znanstvenom časopisu Human reproduction naravno da potiče bučne reakcije.

U nedostatku zakonskih odredbi koje bi to regulirale, takozvana „unutarobiteljska“ umjetna prokreacija nije zabranjena i, prema Američkoj udruzi za reproduktivnu medicinu (Asrm), «općenito je prihvatljiva s etičkog apsekta», sve dok se ne radi o slučajevima u kojima se stvara rizik incesta doniranjem sperme ili jajnih stanica između brata i sestre, ili između šogora i šogorice. Nevezano za pristanak uključenih stranaka, stručnjaci savjetuju barem detaljnu psihološku analizu za one koji se odlučuju za takav postupak. Ali prema Georgeu Annasu, predstojniku Odjela za zdravstvenu, bioetičku i legislativu ljudskih prava javne Zdravstvene škole u Bostonu, stvar je «prenastrana, za dobro tog djeteta»: prema njegovom mišljenju nizozemski istraživači su postupili na „neodgovoran“ način.

Loretta Bricchi Lee

Prijevod s talijanskog: Vigilare