Collage francuska

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i francuski filozof Alain Finkeilkraut među potpisnicima su peticije pod imenom ‘Ostavite moju crkvu’ kojom su se francuski građani suprotstavili ideji da pojedine napuštene crkvene građevine budu pretvorene u džamije.

Podsjetimo, nedavno je Dalil Boubauker, jedan od čelnih ljudi muslimanske zajednice u Francuskoj, predložio kako bi napuštene katoličke crkve u Francuskoj trebalo pretvoriti u džamije, jer islamska zajednica ima kronični problem manjka građevina za molitvu (o tome prijedlogu pročitajte OVDJE).

Nakon toga je konzervativni magazin Valeurs Actuelles pokrenuo potpisivanje peticije protiv tog prijedloga, a osim bivšeg predsjenika Sarkozyja i filozofa Finkeilkrauta (poznatog kod nas po tome što je bio jedan od prvih europskih intelektualaca koji je podržao hrvatsku neovisnost), peticiju je potpisalo još čitav niz francuskih javnih ličnosti.

“Francuzi nikada neće tolerirati mogućnost da u njihovim crkvama budu organizirani neki drugi vjerski obredi osim katoličkih. Crkva nije džamija i tvrditi kako su kršćanski i muslimanski obredi isti, skandalozno je negiranje stvarnosti”, stoji u tekstu peticije. Dio o obredima odgovor je na izjave Boubaukera koji je rekao kako su katolički i muslimanski obredi ‘slični’.

Boubaukerov prijedlog, čini se, naišao je na potpuni otpor Francuza. Prema istraživanju Instituta za javno mnijenje, čak 67 posto građana je protiv njega. Direktor Instituta Jerome Fourquet rekao je kako ovi rezultati pokazuju da francusko društvo, iako žestoko sekularizirano, još uvijek drži do kršćanskih korijena svoje kulture i njihovih simbola.

Inače, u Francuskoj trenutačno postoji oko 2000 džamija, s 300 njih koje su još u izgradnji. Međutim, u zemlji u kojoj živi oko 5 milijuna muslimana, to je nedovoljno i čelnici islamske zajednice žele do 2017. broj džamija udvostručiti.

Goran Andrijanić | Bitno.net