Poland_02_05_09_Jaruzelski(1)

Poljski komunistički vođa general Wojciech Jaruzelski, koji je jučer umro, primio je pred smrt svete sakramente objavila je poljska katolička agencija KAI, što su prenijeli danas svi mediji u Poljskoj.

Jaruzelski, rođen 1923., potiče iz obitelji koja je bila duboko religiozna i on je kao dijete i kasnije mladić primio sve sakramente. Njegov prelaz na komunističku ideologiju dogodio se kada je s obitelji za vrijeme rata deportiran u SSSR, gdje je postao uvjereni komunist i partijac. Dok je bio na vrhuncu političke moći izjašnjavao se kao ateist, pa se sada poljski mediji prisjećaju kako je u vrijeme kada mu je umrla majka pokopana u katoličkom pogrebu, nije htio ući u crkvu.

Njegov odnos prema Katoličkoj Crkvi bio je dvostran – s jedne strane za njegove vladavine komunisti su radili velike ustupke Crkvi. S druge, upravo u vrijeme dok je on bio najmoćnijim komunistom Poljske, često su se događale anticrkvene kampanje, a 1984. ubijen je blaženi Jerzy Popiełuszko, kapelan varšavskog krila Solidarnosti, sindikalnog oporbenog pokreta. Jaruzelski je uveo i izvanredno stanju u Poljskoj, 1980. kada se komunisti uhitili sve vođe Solidarnosti, a neke i ubili.

Pred kraj života Jaruzelski se izjašnjavao kao agnostik, a sada KAI doznaje kako je pred jučerašnju smrt u bolnici (već dulje vrijeme je bio bolestan) primio sakramente.

G. An. | Bitno.net