Nedodirljivi

“Nedodirljivi”, kasta u Indiji, iako ih danas zakon teoretski štiti, u praksi se smatraju nedostojnima života u zajednici i osuđeni su na najteže i “nečiste” poslove koji uključuju fizički dodir s krvlju, izmetom i drugim tjelesnim “nečistoćama”: oni spaljuju mrtve, čiste nužnike, režu pupčane vrpce, odnose uginule životinje s cesta, metu smeće i sl. Ti se poslovi prenose s koljena na koljeno zajedno sa statusom nedodirljivosti: postaju nečisti od trenutka rođenja.

Oni su izopćenici, ljudi koje se drži previše nečistima i okaljanima da bi ih se smatralo bićima vrijednim spomena. Predrasuda određuje njihove živote, osobito u ruralnim područjima. „Nedodirljive“ se izbjegava, vrijeđa, zabranjuje im se ulaz u hramove i domove pripadnika više kaste, uskraćuje im se pristup bunarima viših kasta, na javnim mjestima moraju jesti i piti iz posebnih posuda, onemogućuje im se školovanje, a u ekstremnim, premda ne i rijetkim slučajevima, siluje ih se, linčuje i puca na njih.

Skola

Upravo među „nedodirljivima“ i za „nedodirljive“ isusovci su otvorili srednju školu sv. Josipa, u Anekalu (40 kilometara južno od Bangalorea u Karnataki). Škola je otvorena prije šest godina u siromašnom predjelu grada. Od 380 studenata 220 je „nedodirljivih“. Kako u školi nema separacije nego svi dječaci uče, sjede, igraju se i žive zajedno, to izaziva bijes hinduskih ekstremista. Često se događaju napadi na školu i to obično pred očima policije koja redovito ne intervenira. Izlike za napad su trivijalne, tako je jednom škola bila napadnuta jer navodno nisu na kolegij nije izvjesio nacionalnu zastavu prigodom Dana Republike. Prema patru Mandonci, ravnatelju, pravi razlog nije naravno zastava, koja je uostalom vidljiva unutar kampusa, nego to što se pruža naobrazba „nedodirljivima“.

Nedodirljivi

P.N. | Bitno.net