shrdbig2.jpg

Torinsko platno, ta vjerojatno najpoznatija i najštovanija relikvija za koju se vjeruje da je platno u koje je Isus omotan kada je pokapan, bit će ponovno izloženo 2015. godine, objavila je metropolija torinska.

Kako je objavio nadbiskup Cesare Nosigilia, javno izlaganje Platna događat će se od srpnja do kolovoza 2015. i bit će povezano s 200. obljetnicom rođenja sv. Ivana Bosca. Nadbiskup je rekao i kako je obavijestio papu Franju o novom izlaganju Torinskog platna, te kako se nada da će on doći u Torin i pomoliti se pred relikvijom. Zadnje izlaganje Platna bilo je 2010. i tada se pred njim molio Benedikt XVI.

Relikvija na kojoj je otisnut lik muškarca, pri čemu znanstvenici još nisu objasnili kako je do toga došlo, vjerojatno je najistraživaniji predmet na svijetu, koji ne prestaje začuđivati znanost i javnost. Evo što o njoj piše poljski publicist Grzegorz Gorny u knjizi o relikvijama Krista “Svjedoci otajstva” koja će biti uskoro objavljena u Hrvatskoj u izdanju nakladničke kuće Verbum.
“Do danas najvećim misterijem Platna ostao je način na koji se lik muškarca pojavio na njemu. Unatoč nizu detaljnih istraživanja mehanizam nastanka te slike ostao je za suvremenu znanost zagonetkom. Moguće objašnjenje koje je najuvjerljivije, po mišljenju znanstvenika, jest da je otisak nastao iz emanacije nekog oblika energije. Iako je rađeno puno takvih testova nikome nije uspjelo stvoriti kopiju Platna sa svim njegovim karakteristikama. Suvremena znanost naprosto ne raspolaže tehnološkim sredstvima koje bi mogle stvoriti reprodukciju tog izvanrednog i jedinstvenog predmeta. Najnoviji rezultati pretraga Platna objavljeni su u prosincu 2011., a napravili su ih talijanski znanstvenici iz Nacionalne agencije za nove tehnologije, energiju i okoliš (ENEA). Oni su nakon pet godina istraživanja došli do zaključka da niti jedna tehnologija koja je postojala prije 21. stoljeća ne bi mogla stvoriti takvu sliku kao na platnu. Dubina obojenosti tkanine iznosi oko 200 nanometara, dakle odgovara debljini zida stanice jednog vlakna materijala. Po mišljenju znanstvenika, sličan efekt može se ostvariti samo ultravioletnim laserom. Znanstvenici su, dakle, priznali da su suočeni s prizorom kojeg se može opisati kao acheiropoietos, „neučinjen ljudskom rukom“.”
Bitno.net