Mi se ne bojimo, narod nas podupire – rekao je nadbiskup Luis Sako te izrazio sumnju da je cilj napada bila kuća člana središnjeg parlamenta.

Sako

Tiskovna agencija AsiaNews izvijestila je 11. siječnja o oružanom napadu na sjedište nadbiskupije u Kirkuku, u Iraku.  Nadbiskup Kirkuka Luis Sako u telefonskom je razgovoru za dobrotvornu ustanovu Pomoć crkvi u nevolji izjavio da ih je napad iznenadio, ali da ne vjeruje da je sjedište nadbiskupije bilo cilj napada. Nadbiskup smatra da su teroristi mogli na drugi način napasti nadbiskupiju, „bez tolike zbrke”. U trenutku pucnjave nadbiskup je bio u biskupiji. ”Tek sam se vratio iz posjeta župi Svete Djevice Marije, i nakon petnaestak minuta čuo sam pucanje iz vatrenoga oružja”, rekao je nadbiskup Sako, a prenosi Radio Vatikan.

”Dvojica terorista su iz bijelog automobila pogodila izvanjski zid biskupije i okolnih kuća. Naša je straža odmah odgovorila na paljbu a pritekli su joj u pomoć i drugi policajci”, dodao je nadbiskup.

U okršaju su poginula dvojica terorista i ranjeno je pet policajaca. Nadbiskup tvrdi da teroristi nisu iz Kirkuka, vjerojatno su došli iz Bagdada, jer domaći teroristi ne bi za napad odabrali dobro zaštićenu četvrt. ”U četvrti ima mnogo vojnika i policajaca, a mi smo u glavnoj ulici gdje je i sjedište guvernera i dvije vrlo dobro čuvane bolnice”, objasnio je nadbiskup Sako.

Nadbiskup ne isključuje da bi cilj napada mogla biti kuća jednog člana središnjeg parlamenta, ipak valja pričekati ishod istrage da bi se utvrdio povod napadu. Odmah nakon napada nadbiskup je izišao na ulicu da se uvjeri u stanje i da razgovara s čelnikom sigurnosti.

”Mi se ne bojimo, narod nas podupire”, rekao je nadbiskup ističući da narod voli kršćansku zajednicu koja se uklopila u društveno tkivo. ”Već godinama imamo vrlo dobre odnose s političarima i vjerskim vođama. Neumorno se zauzimamo za dijalog i za mir, a svi priznaju da jedino Crkva može graditi most između raznih društvenih sastavnica”, zaključio je nadbiskup Sako. (rv/bitno.net)