Rino

Prisiliti na potiskivanje želje za Bogom ne može dovesti do samostalnosti; čovjek je u krizi, ali marginalizirajući kršćanstvo ne može se imati bolje društvo – glavne su misli izlaganja naslovljenoga „Što je nova evangelizacija“, koje je 9. kolovoza održao nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, na skupu „Proclaim 2012“, koji se održava u Chatswoodu, u Australiji.

Veliki izazov budućnosti sav je u ovomu: tko želi slobodu da bi živio kao da Bog ne postoji, može to učiniti, ali mora znati čemu ide u susret – tim je riječima nadbiskup Fisichella ocrtao krizu suvremenoga čovjeka koji je zaboravio bitno, jer je ljubomoran na vlastitu neovisnost i osobnu odgovornost za svoj način života. Ne isključujući Boga iz vlastita života, svijet će biti bolji; katolici neće prihvatiti da su marginalizirani, te će nastaviti donositi svijetu radosnu vijest o Isusu.

Međutim, navještaj vjernika – prema nadbiskupovim riječima – ne može pribjegavati obijesti i ponosu, ali ni izražavati osjećaj nadmoćnosti prema drugima, nego naprotiv, treba biti nošen blago, uz poštovanje i zdrav razum. U tomu se sastoji nova evangelizacija, poslanje današnje Crkve, cijele Crkve koju čine pastiri, svećenici i laici. Nije riječ o nečemu drugačijem od prošlosti, nego je to novi način za prenošenje iste poruke spasenja Uskrsloga Gospodina upućene nama.

Spomenuvši se riječi pape Benedikta XVI., nadbiskup je podsjetio da ne pomaže razvodnjavanje vjere, nego samo njezino cjelovito življenje u našoj današnjici… Neće nas kršćanstvo spasiti taktike, nego ponovno razmotrena vjera življena na nov način, putem koje Krist, a s Njim i živući Bog, mogu ući u ovaj naš svijet – istaknuo je nadbiskup.

Prednost, dakle, ima svjedočanstvo, glavno sredstvo za donošenje svakoj osobi, na svakom mjestu i u svako doba, navještaj da je spasenje postalo stvarnost; kao i ljubav, kako bi život pronašao svoje puno ostvarenje samo na obzoru besplatnosti. Na Gospodinovoj riječi – dodao je nadbiskup – tvrdoglavo ustrajemo u tomu da dajemo prednost svemu onomu što je svijet odbacio smatrajući to nekorisnim i nedjelotvornim, odnosno kroničnoga bolesnika, umirućega, obespravljenoga, invalida; sve ono što pred očima svijeta izražava nepostojanje budućnosti i nade, nailazi na zauzimanje kršćana.

Izraz ‘nova evangelizacija’ prvi je put upotrijebio Ivan Pavao II., 1979. godine, a to je sjeme prihvatio Benedikt XVI. ustanovljujući Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije. Ali, evangelizacija se ne može provoditi bez evangelizatora – primijetio je nadbiskup Fisichella – jer odgovornost je naviještanja na svima. Stoga je pozvao kršćane da znaju raspoznati istinito od lažnoga, ono što donosi plod od onoga što je, naprotiv, prolazno; to je glavni izazov današnje Crkve. (rv/bitno.net)