EU

Dosadašnji vatikanski veleposlanik u Keniji i stalni promatrač pri Ujedinjenim narodima u Nairobiju rođen je u Parizu, a u službi nasljeđuje također Francuza Andrea Dupuyja (72), koji je u prosincu protekle godine imenovan nuncijem u Nizozemskoj.

Mons. Lebeaupin već je zastupao vatikanske interese u Bruxellesu od 1996. do 1999., isprva kao stalni promatrač jer vatikanski predstavnik pri EU tek 1999. dobiva rang veleposlanika. Lebeaupin je od godine 1979. u diplomatskoj službi Svete Stolice, djelovao je i u New Yorku pri Ujedinjenim narodima, u Dominikanskoj Republici i Mozambiku.

Benedikt XVI. imenovao je i još tri nova člana Kardinalskoga savjetodavnog vijeća za organizacijske i gospodarske poslove Svete Stolice: nadbiskupa Telesphora Placidusa Toppoa (Ranchi, Indija), biskupa Johna Tonga Hoa (Hong Kong) i nadbiskupa Polycarpa Pengoa (Daressalam, Tanzanija). Vijeće je godine 1988. osnovao papa Ivan Pavao II., redovno se sastaje dvaput godišnje, a predsjeda mu državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

Papa je u subotu potvrdio i izbor grko-melkitske Biskupske sinode koja je novim nadbiskupom u sirijskom gradu Homsu imenovala Jean-Abdoa Arbacha (60), dosadašnjega melkitskog egzarha u Argentini. (ika/bitno.net)