Osvrnuvši se na borbu protiv fundamentalizma u razgovoru za Radio Vatikan, otac Bruno Cervellera, urednik agencije AsiaNews, rekao je da Vlada u Pakistanu treba s riječi prijeći na djela. Borbu protiv fundamentalizma treba voditi na vojnom i kulturnom području. Uhitili su pet tisuća fundamentalista, a talibani su u Pakistanu otvorili 20 tisuća islamskih škola – ustvrdio je otac Cervellera te dodao:

Ako svaka škola ima tisuću studenata, lako je izračunati koliko ima fundamentalista. Valja pronaći te islamske škole, vidjeti što se u njima poučava, provjeriti školske knjige i tekstove te utvrditi što se propovijeda u džamijama; čak i na državnoj televiziji neki veličaju fundamentalizam. Ako se na svim područjima ne bude vodila borba, onda fundamentalizmu nećemo stati na kraj – istaknuo je otac Cervellera.

Na primjedbu kako je i dopredsjednik Europskoga parlamenta Antonio Tajani pozvao umjerene muslimane da pomognu osloboditi Asiju Bibi, rekao je kako je vrlo lijep njegov poziv umjerenim muslimanima; svi tvrdimo da islamski fundamentalizam nije obilježje svekolikoga islama; istina je da većina islamskoga svijeta tvrdi: „Ne, fundamentalizam nije istinski islam, s tim nemamo nikakve veze.“ Ali imaju veze. Kao što mi kršćani sudjelujemo u društvenim zbivanjima, tako trebaju sudjelovati i muslimani, trebaju ispitati kako to da iz učenja Kurana dolazi ta izopačenost – zaključio je otac Cervellera.

RV | Bitno.net