Kiril

U posljednjih nekoliko godina katoličko-pravoslavni odnosi znatno su se poboljšali, rekao je patrijarh tijekom sastanka s talijanskim premijerom Mariom Montijem, 22. srpnja navečer u Moskvi. “U mnogim pitanjima smo istog mnijenja, osobito o pastoralnim pitanjima života suvremenog čovjeka.” To tematsko područje najvažnije je u bilateralnim odnosima između Crkvi, jer izravno utječe na živote ljudi.

Patrijarh je dodao da to ne znači kako “tradicionalni problemi, koje smo naslijedili iz prošlosti”, nisu bili važni. Dapače, to znači da se “naša pozornost usmjerava na goruća pitanja koja utječu na živote suvremenih kršćana – i pravoslavnih i katolika.” Obje konfesije susreću se s duhovnom krizom koja je povezana s erozijom tradicionalnih moralnih vrijednosti.

Ruska pravoslavna i Katolička crkva zajedno nastoje oko kršćanskog držanja u javnosti, istaknuo je Kiril I. Osvrnuo se na postupke pred Europskim sudom za ljudska prava glede raspela u talijanskim školama. Njegova Crkva i ruska država odigrale su “vrlo aktivnu ulogu” da bi sud u Strasbourgu u drugoj presudi preinačio zabranu uporabe raspela u javnim prostorima. (ika/bitno.net)