Mlada djevojka iz SAD-a kojoj je dijagnosticiran rak preminula je prošlog mjeseca nakon što je odbila pobaciti svoje dijete ili ga izložiti zračenju. Jenni Lake (17) iz Pocatella (Idaho) je saznala za rak u listopadu 2010.g. nakon što je počela imati teške migrene. Liječnici u Salt Lake Cityju otkrili su uzrok nakon MR mozga: treći stadij astrocitoma, tumora mozga. Dali su joj 30% šanse za preživljenje u naredne dvije godine.

Njezina majka, Diana Phillips, rekla je da je Jenni, treće od osmero djece, bila više uznemirena zbog mogućnosti da će zbog zračenja ostati sterilna. “Kada su joj rekli da možda neće moći imati djecu, ona se uzrujala”, rekla je gđa Phillips.

U ožujku, njezin tumor se počeo smanjivati, a u svibnju je Jenni saznala da je trudna.
Phillips kaže kako im je onkolog rekao “ili će Jenni morati prekinuti trudnoću i nastaviti liječenje, ili će prestati s liječenjem, znajući da bi tumor mogao ponovno nastaviti rasti”. Phillips kaže kako njezina kćer nikad nije razmišljala o pobačaju. Bila je zabrinuta jer je dijete staro 10 tjedana trebalo proći kroz dva ciklusa kemoterapije.

Deveti studenog, samo mjesec dana prije svoga 18. rođendana, Jenni je rodila zdravog dječaka, kojeg je nazvala Chad Michael po svojim djedovima. Nakon poroda, rekla je medicinskoj sestri: “Ja sam svoje učinila. Napravila sam ono što sam trebala. Moje dijete će sigurno rasti.” Obitelj se nadala da će moći nastaviti s kemoterapijom.

Međutim, liječnici su otkrili tumor da je tumor narastao i proširio se na kralježnicu. Ništa se više nije moglo učiniti. Za manje od dva tjedna, ona je preminula.Jennina posljednja želja bila je da dijete leži pored nje. Iako je od tumora izgubila vid, njezine posljednje riječi su bile: “Mogu ga dobro vidjeti.”Phillips sada nosi tetoažu s riječima ‘Jenni’ i ‘Ivan 15,13’. Taj stih iz četvrtog Evanđelja kaže: “Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.”

“Vrlo je nadahnjujuće vidjeti tako mladu ženu koja se drži moralnog načela da spasi djetetov život nauštrb vlastitog”, napisao je Thomas McKenna, predsjednik i utemeljitelj Liječničkog društva Sv. Gianna. “To je pozitivan dokaz da je Bog u majčino srce zapisao neograničenu sposobnost da ljubi svoje nerođeno dijete.”

Zaštitnica Društva, Gianna Beretta Molla, umrla je 1962.g. nakon što je odbila pobaciti da bi spasila svoj život. Tom prigodom je rekla liječnicima: “Ako morate birati između mene i djeteta, uopće ne oklijevajte. Tražim da izaberete dijete. Spasite ga.” Papa Ivan Pavao II. je kanonizirao sv. Giannu 2004. godine.

Kćer koju je sačuvala, Gianna Emanuela, liječnica je specijalist gerijatrijske medicine. Starija kćer, Laura Molla, nazočila je godišnjem Maršu za život u Washingtonu.

Otac djeteta, 19-godišnji Nathan Wittman, brinut će o djetetu uz pomoć svoje i Jennine majke.

U posljednjih nekoliko godina, mnogo mladih žena je odlučilo sačuvati život svoga djeteta po svaku cijenu. McKenna je napisao: “Crkva je ovoj generaciji dala sv. Giannu kao veliki uzor onima koji se suočavaju s tako teškim situacijama.”

Izvornik: lifesite.net
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.