Održavanje izbora nakon tri godine potvrđuje napredak države, a razvidno je poboljšanje suživota između kršćana i muslimana. Promjena je uslijedila nakon riječi i gesta pape Franje, koji je krajem studenoga 2015. godine posjetio Srednjoafričku Republiku – rekao je biskup Bouara Armando Gianni.

Srednjoafrička Republika. Papa,pohod Srednjoafričkoj Republici

Živjeli smo u potpunoj izolaciji, Papa nas je izveo na pravi put: bilo je to pravo buđenje, usmjerenje prema jedinstvu. Sada valja nastaviti na otvorenom putu, nadajući se da se novìnu ne ometa na putu. Još uvijek je iznenađen biskup biskupije Bouar, u zapadnom dijelu Srednjoafričke Republike, kada govori o promjeni koja se u nekoliko tjedana zbila u državi gdje je Papa boravio 29. i 30. studenoga 2015. godine. I za mene je to nevjerojatno, koji ovdje živim pedeset godina – ponavlja biskup Gianni.

Premda su rijetki mogli predvidjeti ovo, nakon trogodišnjega građanskog rata, danas je novìna ključna riječ u Srednjoafričkoj Republici, u prvom redu politička, koju bi mogao u cijelosti odjelotvoriti novi predsjednik koji se bira 31. siječnja, a u utrci su ostali Anicet Georges Dologuélé i Faustin Archange Touadéra, koji su u prvom izbornom pokušaju osvojili 23,7% i 19,4% glasova. Njih su dvojica uspjeli pobijediti puno poznatija imena lokalne politike.

Veliki broj kandidata kao i nezadovoljstvo nekih tijekom prebrojavanja glasova dokaz su da opasnost komadanja zemlje još nije sasvim otklonjena. Ali, u svakom slučaju novo je i ohrabrujuće ozračje koje se osjeća na ulicama, poglavito u glavnom gradu Bangui, koji je bio poprište krvavih i zabrinjavajućih sukoba – posvjedočio je i Leann Hager, čelnik nevladine američke organizacije Catholic Relief Sevices (Crs) u Srednjoafričkoj Republici, dodajući da se obnavlja gospodarstvo i da se narod u večernjim satima vratio na ulice.

Novu su godinu dočekali mirni mimohodi, a ne poticanje nasilja. Promjene su vidljive i u okružju četvrti s muslimanskom većinom, zvanom PK5, koja je bila simbol podjele između muslimana i kršćana. Upravo je tijekom slavlja za doček 2016. godine skupina muslimana izašla iz četvrti i prošetala dijelom grada pod nadzorom naoružanih suparnika. Činjenica da je to bilo moguće, jasan je znak da ćemo imati više stabilnosti – rekao je Hager.

Čelnik humanitarne organizacije priznaje kako još uvijek ima golemih humanitarnih problema: prema procjenama Ujedinjenih naroda, milijun i 800 tisuća osoba nema prehrambenu sigurnost, ali bi poboljšanje uvjeta na terenu trebalo olakšati humanitarno djelovanje. A to se u prvom redu ima zahvaliti dolasku Pape koji je iz glavnoga grada Bangui uputio poruku bratstva među religijama, što je narod odmah prihvatio – potvrdio je Hager.

Onih sam dana bio u glavnom gradu, već je na prolazu Pape i njegove pratnje u narodu bila vidljiva radost, koja je i Papu iznenadila nakon slijetanja u zračnu luku. Radosno je ozračje vladalo i tijekom liturgijskog slavlja na gradskom igralištu, gdje su bili prisutni katolici, protestanti i muslimani. Svi se u Srednjoafričkoj Republici u mislima vraćaju Papinu dolasku: taj se dan zbilo nešto čiju vrijednost još ne možemo u cijelosti odvagnuti – zaključio je biskup Gianni.

Radio Vatikan | Bitno.net