Više od 9 milijuna katolika, bez obzira na upozorenje o terorističkom napadu koje je objavila filipinska vlada, izašlo je na ulice Manile 9. siječnja kako bi prisustvovalo svečanoj procesiji s kipom crnog Isusa

Događaj se zbio u ozračju napetosti zbog terorističkih prijetnji koje je građanima Manile objavio flipinski predsjednik Benigno Aquino. Prema izvorima agencije Fides, prijetnje mogu imati dvojako podrijetlo: islamski militanti s juga zemlje kao teroristička grupa ”Abu Sayyaf” ili antikatolici koji uz demonstrativne radnje imaju namjeru obuzdati utjecaj Crkve u društvu.

Msgr. Bernardino Cortez, pomoćni biskup Manile, rekao je za agenciju Fides: ”Teroristička upozorenja nisu obeshrabrila vjernike. Naprotiv, mnogi od njih su rekli da će, ako i poginu za vrijeme procesije obavljajući čin vjere, sigurno ići u Raj. Nazarećanin je brat u patnji, poruka nade za siromašne: ništa ne može zaustaviti vjernika”.

”Pobožnost Nazarećaninu”, rekao je biskup, ”danas ima duboko značenje za Filipince, posebice za siromašne. Zanimljivo je da Nazarećanina posebice štuju mladi ljudi, od kojih mnogi prisustvuju procesiji.”

Kip su 1607. godine iz Meksika donijeli španjolski misionari na brodu kojeg je zahvatio požar. Kip je tada pocrnio od vatre pa odatle i naziv ”Crni Nazarećanin”. Nazarećanin je preživio i požar koji je pogodio crkvu Quiapo 1791. i 1929., velike potrese 1645. i 1863. te bombardiranje Manile 1945. za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Za Bitno.net: I.V.