U petak 25. siječnja održao se već tradicionalni Marš za život povodom 40. obljetnice legalizacije pobačaja u SAD-u.

Prošlogodišnji marš okupio je 400.000 zagovornika života, a ove godine broj je nadmašio pola milijuna. Hoteli su bili bukirani već mjesec dana unaprijed. Ni loši vremenski uvjeti nisu spriječili borce za život da izraze svoju potporu pravu djeteta na život. Moto ovogodišnjeg marša bio je ’40=55′ , što bi značilo 55 milijuna abortusa u 40 godina.

Kako javlja LifeSiteNews, ove godine na programu je bilo mnogo molitve, kulturnih zbivanja i potresnih svjedočanstava. Program je trajao tri dana. Obilježavanje 40. godišnjice od donošenja presude ‘Roe vs. Wade’ započelo je molitvom ispred klinike ‘Planned Parenthood’, a nastavilo se narednih dana nizom aktivnosti. Na stubama Vrhovnog suda svjedočile su žene koje su proživjele pobačaj, govoreći o postabortivnim traumama. Uvodno misno slavlje održano je u četvrtak 24. siječnja u bazilici nacionalnog svetišta Bezgrešnog Začeća. Na misi je prisustvovalo pet kardinala, 42 biskupa, 13.000 vjernika, 395 svećenika, 80 đakona i 520 bogoslova. Na programu je također bio miting za mlade koji je okupio čak 30.000 tinejdžera.

Marš za život završio je prigodnom misom koju je prevodio biskup iz Dallasa, što je znakovito jer je upravo u Dallasu započela pravna bitka koja je rezultirala legalizacijom pobačaja u SAD-u.

[facebook]Ako biraš život:[/facebook]

Na sam dan obljetnice 22. siječnja pred zgradom Vrhovnog suda prosvjednici su prosuli 3300 cvjetova po stepenicama suda, kao simbol broja mladih života koji se svakodnevno nasilno gase u američkim bolnicama. U posljednjih 40 godina izvršeno je gotovo 55 milijuna abortusa diljem zemlje, što znači 137 svakoga sata ili jedan svakih 30 sekundi. Podatke je objavio ‘Nacionalni odbor za pravo na život’, a prikupio ih je od ‘Centra za kontrolu bolesti’ i instituta ‘Guttmacher’, koji su bili dio istraživačkog tima najpoznatijeg američkog lanca za abortuse ‘Planned Parenthood’.

J.J. | Bitno.net