Papa

Libanonski je predsjednik Michel Suleiman govorio o povijesnom posjetu koji je donio poruku nade cijelom srednjoistočnom području. Maronitski patrijarh Béchara Raï govoreći za Radio Vatikan istaknuo je da je Papin posjet Libanonu povijesni i providnosni događaj.

Ja osobno, zajedno sa svim Libanoncima, zahvaljujem Gospodinu za ovaj povijesni ali i providnosni događaj. Libanonci su se osjećali, također i kršćani Srednjeg istoka, na rubu ponora, počeli su gubiti nadu i zaboravljati da moraju odigrati važnu ulogu. Papin posjet, njegove riječi, apostolska pobudnica i slavlja su Libanocima, muslimanima i kršćanima, posvijestila vrijednost ove zemlje, zajednički suživot što je poruka koja se očekuje od Libanona i njegovo poslanje na Srednjem istoku, jer Libanon se razlikuje od drugih država. Svi su shvatili njegovu vrijednost – istaknuo je patrijarh dodajući:
Svi su kršćani Srednjega istoka čuli mnoge komentare o ovom putovanju i osjetili smo se ohrabreni, kršćani su shvatili da nisu manjina nego prisutnost Crkve, opće Crkve. Stoga zahvaljujemo Bogu što nam je preko Pape darovao ovaj povijesni i božanski događaj, po njegovim činima i riječima. Sva su slavlja i svi susreti bili za cijeli Libanon, za muslimane i kršćane. Uvijek ćemo pamtiti ono što je Papa rekao na aerodromu opraštajući se od Libanonaca: Vaša toplina i vaše srce potaknuli su u meni želju da se vratim.“ To je vrlo lijepa poruka i svjedočanstvo Svetoga Oca – zaključio je patrijarh Raï. (rv/bitno.net)