Orban

“Rast ekonomske krize u Europi posljedica je moralne, odnosno duhovne krize” – rekao je mađarski premijer Viktor Orban na konferenciji za novinare koja je održana prošlog tjedna. Za izlazak iz krize predložio je reizgradnju kulture i politike temeljene na kršćanskim vrednotama: „Iza svake uspješne ekonomije stoji neki oblik duhovne pokretačke snage. Europa vođena kršćanskim načelima bi se regenerirala. Kršćanski korijeni i tradicionalne vrijednosti bile su dugo vremena pokretačka snaga koja je omogućavala europsku koheziju.“

Pozivajući se na oštre mjere štednje koje EU nameće Grčkoj i Italiji, a koje su rezultirale povećanjem nezaposlenosti, rekao je kako su politički lideri napustili ljudske aspekte ekonomije u nastojanjima da zadrže ogromne nacionalne dugove koje su socijalističke vlade nagomilale u prethodnom stoljeću.

Slične stavove mađarski je premijer iznio prilikom ceremonije dodjele priznanja za iznimne zasluge bečkom nadbiskupu Christophu Schönbornu. Na svečanosti je Orban izjavio da je Europa koja lako zaboravlja svoje kršćanske korijene slična čovjeku koji gradi kuću na pijesku.

Mađarska i Orbanovo vodstvo ne prestaju biti trn u oku liberalnim strujama u Europskoj uniji. Mađarski je Ustav bio pod napadom od njegova donošenja u svibnju 2011. Njime se izričito brane prava nerođenih i definira brak kao zajednica između muškarca i žene. U Ustavu također stoji da je kršćanstvo temelj mađarskoga nacionalnog identiteta.

J.J. | Bitno.net