Pravi razlog međunarodne kritike je u izmjenama mađarskog Ustava kojima se štiti život i heteroseksualni brak, ističe Janos Szekely.

Janos

Budimpeštanski pomoćni biskup Janos Szekely izjavio je da bi mađarska vlada i središnja banka trebali smireno i ustrajno reagirati na zahtjeve međunarodnih kreditora koji pomoć uvjetuju provedbom ustavnih i političkih promjena. Taj savjet je vladi premijera Viktora Orbana 13. siječnja dao pomoćni biskup Szekely, govoreći za agenciju Mađarske biskupske konferencije “Magyar Kurir”.

Szekley smatra da je Mađarska izložena valu neopravdanih medijskih napada, a razlog je suradnja Crkve u formuliranju novog Ustava. Spomenuo je da se Ustav u preambuli poziva na Boga i da govori o zaštiti nerođenih, odnosno da su heteroseksualni brak i obitelj temeljne ljudske vrijednosti zajamčene Ustavom.

Biskup Szekely odbacio je kritike, a stvarni razlog napada na Mađarsku vidi u tome što se novi Ustav “zauzima za temeljne ljudske vrijednosti koje bi mnogi rado uništili”. “U svijetu sigurno postoje mnogi kojima se ne sviđa jasno formuliranje temeljnih ljudskih prava”, ističe biskup. (Ika/Bitno.net)